Du er her: Student.no > Blogg > Studentboliger > Studentboliger må ikke forhandles bort

23.09.2013 (oppdatert 03.04.2014)

Studentboliger må ikke forhandles bort

Da den rødgrønne regjeringen for åtte år siden satt på Soria Moria for å skrive regjeringserklæringen, gjorde studentbevegelsen som Bjarne Brøndbo i sangen Det umulige e mulig: «Vi trudd på det utrulige, på Soria Moria, Soria Moria slott». På forhånd hadde alle lovet 11 måneder studiestøtte, men da de kom fra forhandlingsbordet var løftene glemt og studiestøtten bortprioritert.

Ikke la historien gjenta seg med studentboligløftene vi har fått i år. Alle de borgerlige partiene lover bygging av mellom to og tre tusen studentboliger årlig. Nå er #nyregjering nødt til å følge opp lovnadene.

Noe av det viktigste for kunnskapssamfunnet Norge er at vi ivaretar prinsippet om lik rett og like muligheter til utdanning. Da er vi avhengig av at det ikke bare er de økonomisk privilegerte som kan ta utdanning på fulltid. Vi trenger flere kunnskapsrike og dannede mennesker som vil delta i arbeidsliv og demokrati. De økonomiske rammene må bedres for at vi skal sikre dette.

Studenters største utgiftspost er bolig. Prisene i det private leiemarkedet ligger 40-60 prosent høyere enn i studentboliger, og har økt stort de siste årene. En gjennomsnittlig hybel på det private leiemarkedet har økt med 75 prosent de siste ti årene. I Bergen var leieprisene for en toroms i juni i år 13,8 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Det betyr en snittøkning på 1435 kroner i måneden. Når justeringen av studiestøtten har gitt oss 190 kroner mer per måned, så sier det seg selv at utviklingen er hårreisende dårlig. Det kan ikke fortsette i dette tempoet.

Norge kan ha den beste utdanningen i verden, og vi har et handlingsrom for å prioritere kunnskap og forskning som ikke er matchet av noen nasjon i historien. Derfor må vi investere slik at våre kloke hoder kan bli klokere på heltid, og fullføre på normert tid. Vi mener ikke at det å arbeide ved siden av studiene er negativt i seg selv, men dagens arbeidsmengde ved siden av studiene svekker kvaliteten på utdanningen. Tall fra SSB viser også en skremmende sammenheng mellom høy arbeidsmengde, og dårligere psykisk helse og lavere mestring av studiene. Den økonomiske utviklingen de siste årene fører stadig flere studenter i negativ retning.

Å satse på kompetanse og kunnskap er den eneste måten å sikre Norges framtid på. Det er det som er vårt største konkurransefortrinn – ikke oljen. Det er vår kunnskap som gjør oss i stand til å være innovative og til å produsere bedre varer raskere enn konkurrentene. Det er på områder hvor forskning og ny teknologi har sprengt grenser hvor vi eksporterer varer utover landets grenser. Skal dette fortsette krever det at våre studenter får mulighet til å konsentrere seg om det de skal – å lære. Da snakker vi ikke om å lære strekkoder på melkekartongen utenat. Vi skal ha verdensledende kandidater og forskere – ikke Rimi-studenter.

André Almås Christiansen og Jonas Ohlgren Østvik

Del dette