Du er her: Student.no > Blogg > Statsbudsjett > Dagen derpå: Et forlik for studentbevegelsen

24.11.2015

Dagen derpå: Et forlik for studentbevegelsen

NSOs Therese Eia Lerøen og Jørgen Ringen Andersen feirer 11 måneders studiestøtte med Venstres Trine Skei Grande og Iselin Nybø.
NSOs Therese Eia Lerøen og Jørgen Ringen Andersen feirer 11 måneders studiestøtte med Venstres Trine Skei Grande og Iselin Nybø.

Lite visste vi om hva denne relativt vanlige mandagen i november skulle bringe med seg. At det nå legges opp til at 11 måneders studiestøtte blir en realitet føles også i dag noe surrealistisk.

Noen lurer nok stadig vekk på hvorfor vi studentpolitikere driver med det vi gjør. Hvorfor vi bruker utallige timer, dager, uker og år på å kjempe for disse sakene. Dager som 23. november 2015 er dager som forklarer hvorfor. Følelsen av gjennomslag for en sak utallige studenter og hele studentbevegelsen har jobbet  for over en lang tid. Den følelsen er ubeskrivelig god.

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2016 komme tilbake med et konkret opplegg for å innføre 11 måneders studiestøtte med start i 2017 og opptrapping mot 2020».

I bunn og grunn en lite sexy setning. Allikevel en setning som betyr så utrolig mye. Regjeringen, Venstre og KrF har kommet til en enighet om et krav til opptrapping av studiestøtten til 11 måneder. Dette er et stort steg i riktig retning av studentkravet, og vi vil takke for alle som har jobbet, slit og kranglet for at dette skal gå igjennom. Tusen, tusen takk. Innføringen av 11 måneders studiestøtte vil få en stor betydning for fremtidens studenter, og gi studentene enda bedre mulighet til å prioritere studiene, også i juni.

Millioner til psykisk helse

Det er ikke bare studiestøtten regjeringspartiene, Venstre og Høyre har valgt å satse på. De ble også enige om å gi 5 millioner ekstra til arbeidet med psykisk helse blant studenter. Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2014 viste at 1 av 5 studenter opplever psykiske symptomplager. At man nå retter et fokus både mot et rent psykiske helsetilbud, og mot det forebyggende arbeidet betyr veldig mye for mange av studentene i dag, og for de som kommer inn i høyere utdanning på et senere tidspunkt. Forhåpentlig er disse midlene, opptrappingen av studiestøtten og de mange studentboligene faktorer som på sikt vil jobbe i mot den negative trenden man har sett for studenters psykiske helse.

Kjære studentbevegelse, venner og samarbeidspartnere

Knappe døgnet etter avtalen ble lagt frem begynner endelig ting å legge seg litt her på kontoret . Vi i arbeidsutvalget er utrolig stolte og ydmyke over å være de som nå får lov til å skryte, ta skryten og hylle de som hylles kan. Dette er et resultat av en målbevisst, dyktig og ambisiøs studentbevegelse som har tatt kampen, løftet politikken og sørget for at studentvelferden alltid ligger langt fremme i hjernebarken når politikerne diskuterer budsjett.  Dette skjer fordi man har stått på kravene i utallige år og fremmet studentenes sak. Ikke bare fordi det er gøy, men fordi det er utrolig viktig for alle studenter. Til alle som har vært en del av studentbevegelsen, er en del av studentbevegelsen, eller tenker å bli en del av studentbevegelsen: Tusen takk! Til alle våre samarbeidspartnere og venner som har stått med oss, og støttet oss i vårt arbeid med å få ting på plass. Tusen takk! Denne seieren hører til så utrolig mange mennesker, og vi deler den med dere alle.

Jobben er ikke gjort

I går feiret vi en milepæl for studentbevegelsen. Det betyr ikke at vår jobb er gjort. Vi har hatt et tydelig mål om å øke studiestøtten både i størrelse og i omfang. Studiestøtten er fortsatt for lav, det er fortsatt mangel på studentboliger og det trengs fortsatt midler og en plan for studenters psykiske helse. Og ikke minst, det er fortsatt kamper som må tas frem mot dette statsbudsjettet faktisk skal vedtas i desember. Vi har blant en kvoteordning å bevare, og vi har nå et studiestøttevedtak vi må beskytte med nebb og klør. Til tross for at dagen i dag er fylt av en litt tom, glad og rar følelse fortsetter vi jobben for å bedre studentenes hverdag.

Tusen takk til alle som har bidratt, og som vil fortsette å bidra. Dager som i går viser hvorfor vi gjør dette, og hvorfor studentbevegelsen skal fortsette å påvirke i tiden som kommer.

Del dette