Du er her: Student.no > Blogg > Studentboliger > Bor du i en brannfelle?

02.09.2016

Bor du i en brannfelle?

(Foto: Karin Bail Day 2- CC / Flickr)
(Foto: Karin Bail Day 2- CC / Flickr)

Kombinasjonen av et trangt leiemarked og studenter uten bolig to uker etter studiestart er potensielt dødelig. Vi har samlet noen enkle punkter du som leietaker på være obs på enten du er på leiemarkedet eller har funnet deg bolig, det er utleiers ansvar at brannsikkerheten er tilstrekkelig – dersom du finner feil og mangler er utleier av lov pliktig å utbedre feil og mangler.

I sommer ble 91 000 studenter tatt opp til høyere utdanning, mandag 29. august sto det fortsatt 8700 studenter i kø for å få tildelt studentbolig gjennom studentsamskipnadene. Det betyr at mange studenter er i en akutt boligkrise to uker etter studiestart, og desperasjonen etter å skaffe seg et varig tak over hodet kan inntreffe hos enkelte.

Som en konsekvens av at man begynner å få det travelt med å finne en bolig kan det hende man blir mindre kresen, og ikke ser så nøye på leiligheten som man ellers ville gjort. Noe man lett kan overse er dessverre brannsikkerheten. «Det skjer jo ikke meg» og «Ja, endelig et sted å bo!» er tanker som fort kan rase igjennom hodet i det man står der med utleier og er klar til å signere leiekontraktraken, men ta deg ti ekstra sekunder og tenk igjennom brannsikkerheten før du signerer.

Tidligere i sommer har brannvesenet vært ute i media og advart studenter på boligjakt om brannfeller på markedet, vi ser det nødvendig å komme med en påminnelse om kravene til brannsikkerhet. Vi anbefaler deg derfor på det sterkeste å lese igjennom Oslo brann- og redningsetat sin sjekkliste for å unngå å flytte inn i en brannfelle.

Sjekklisten er ikke bare nyttig for deg som fortsatt er på jakt etter bolig, men også for deg som allerede har flyttet inn. Det er utleiers ansvar at brannsikkerheten er tilstrekkelig, og dersom du er i tvil oppfordrer vi deg til å kontakte din lokale brann- og redningetat,  så kan de komme på befaring hos deg!

Sjekkliste for å unngå å flytte inn i en brannfelle

  1. Rømningsvei.Du må ha to uavhengige rømningsveier. For eksempel den vanlige oppgangen, og et stort vindu som kan åpnes.
  2. Adkomst for stigebil.Hvis du planlegger å bruke vinduet som rømningsvei, sjekk at stigebilene til brannvesenet får plass under. Branntau og brannstige er brannvesenets syn ikke fullgode rømningsveier.
  3. Røykvarslere.Alle boliger skal ha minst én røykvarsler i hver etasje. I bokollektiv bør det være seriekoblede røykvarslere i alle rom.
  4. Brannvarslingsanlegg.Gamle bygårder (oppført før 1930) bør ha et sentralt brannvarslingsanlegg.
  5. Slokkeutstyr.Alle boliger skal ha slokkeutstyr i form av husbrannslange eller håndslukker.

(Kilde: Oslo brann- og redningsetat).

 

 

Del dette