22.12.2017
2017: året hvor utdanning stod i sentrum?

2017 har vært et spennende år for studentbevegelsen! Først og fremst, fikk vi endelig den etterlengtede stortingsmeldingen om høyere utdanning. Den bidro med å skifte diskusjonen i akademia over til å fokusere mer på undervisning. 2017 var spennende, og ved veis ende skal vi i Arbeidsutvalget forsøke å oppsummere det noe:
«Kvalitet er som porno. Du kan kjenne det når det er godt.»
27. januar presenterte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (som er overskriftens sitatfar) stortingsmeldingen «Kultur for kvalitet» i høyere utdanning. Meldingen svarte på et ønske Norsk studentorganisasjon hadde jobbet for i mange år – allerede i 2013 begynte grunnarbeidet. Endelig kunne studentene peke på et dokument som anerkjente utdanningens plass i akademia. Det hele ble lansert med pomp og prakt på Universitetet i Oslo, med kake selvsagt.
Alt slutter i akademia?
Stortingsvalget i år omhandlet knapt nok høyere utdanning. Det var synd. Forskning er et ord som kastes rundt omkring i debatter om innovasjon og omstilling. «Kunnskapssamfunnet» snakkes om, videregående og barnehager er alltid et hett tema. Venstre påstod «alt begynner i skolen» (til barnehagelæreres store frustrasjon), men sluttet aldri sirkelen om akademia.
Her vil jeg driste meg til å stille spørsmålet om akademia og samfunnet ellers eksisterer i ulike, parallelle verdener, uavhengig av hverandre, eller om det kun kan virke slik til tider? Uansett, vi tok saken i egne hender og avholdt debatten Studentnach på flere steder i Norge; Tromsø, Arendal, Oslo, Trondheim og Bergen.
Nå gjenstår det å se hva slags hårete mål Regjeringen, og Stortinget, setter for seg på vegne av universitets- og høgskolesektoren de neste fire årene. Vi følger i alle fall spent med på regjeringsforhandlingene.
Studentombud og veien mot et bedre læringsmiljø (og lovverk)
I sommer skulle kvalitetsmeldingen vedtas i Stortinget. Da innstillingen kom mente flertallet i utdannings- og forskningskomiteen at lovfestet rett til studentombud burde vedtas.
Likevel, voteringen kom og forslaget ble avvist av Stortinget. Det var synd for studentene. Nå øyner vi derimot en ny mulighet: Arbeiderpartiet har fremmet omkamp på temaet, og med det nye flertallet på Stortinget er det nå nye sjanser for flertall. Vi heier frem forslaget, særlig sett i lys av kampanjen #MeToo som har vendt søkelyset mot trakassering – også i akademia.
Dersom du enda ikke har fått det med deg, er det faktisk et opprop pågående i sektoren: www.metooakdademia.no.
Hodeplagget av i timen!
NSO har stått på barrikadene for lik rett til utdanning. Det være seg 11 måneders studiestøtte og studiestøtte festet til 1,5 G eller retten til å bære religiøse hodeplagg på campus.
Dette året har debatten rast for fullt i mediene. Mange mener et nasjonalt forbud vil fremme kvinners rett til selvbestemmelse. NSO derimot, mener det kun hindrer flere kvinner med minoritetsbakgrunn fra å kunne studere og, som konsekvens, integreres bedre i samfunnet. Akademia står i hovedsak enig om denne konklusjonen, og mener at det er opp til hver enkelt institusjon å håndheve slike regler – ikke staten. Høringssvaret er skrevet, men debatten er enda ikke over. Saken har vekket enorm interesse.
Og med det er 2017 snart over. Vi er bare halvveis I vår periode, og er gleder oss veldig til å gyve løs på et nytt år for studentene over nyttår!