Du er her: Student.no > Blogg > NSO som organisasjon > 2017: året hvor utdanning stod i sentrum?

22.12.2017

2017: året hvor utdanning stod i sentrum?

God jul og godt nyttår!
God jul og godt nyttår!

2017 har vært et spennende år for studentbevegelsen! Først og fremst, fikk vi endelig den etterlengtede stortingsmeldingen om høyere utdanning. Den bidro med å skifte diskusjonen i akademia over til å fokusere mer på undervisning. 2017 var spennende, og ved veis ende skal vi i Arbeidsutvalget forsøke å oppsummere det noe:

«Kvalitet er som porno. Du kan kjenne det når det er godt.»

27. januar presenterte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (som er overskriftens sitatfar) stortingsmeldingen «Kultur for kvalitet» i høyere utdanning. Meldingen svarte på et ønske Norsk studentorganisasjon hadde jobbet for i mange år – allerede i 2013 begynte grunnarbeidet. Endelig kunne studentene peke på et dokument som anerkjente utdanningens plass i akademia. Det hele ble lansert med pomp og prakt på Universitetet i Oslo, med kake selvsagt.

Alt slutter i akademia?

Stortingsvalget i år omhandlet knapt nok høyere utdanning. Det var synd. Forskning er et ord som kastes rundt omkring i debatter om innovasjon og omstilling. «Kunnskapssamfunnet» snakkes om, videregående og barnehager er alltid et hett tema. Venstre påstod «alt begynner i skolen» (til barnehagelæreres store frustrasjon), men sluttet aldri sirkelen om akademia.

Her vil jeg driste meg til å stille spørsmålet om akademia og samfunnet ellers eksisterer i ulike, parallelle verdener, uavhengig av hverandre, eller om det kun kan virke slik til tider? Uansett, vi tok saken i egne hender og avholdt debatten Studentnach på flere steder i Norge; Tromsø, Arendal, Oslo, Trondheim og Bergen.

Nå gjenstår det å se hva slags hårete mål Regjeringen, og Stortinget, setter for seg på vegne av universitets- og høgskolesektoren de neste fire årene. Vi følger i alle fall spent med på regjeringsforhandlingene.

Studentombud og veien mot et bedre læringsmiljø (og lovverk)

I sommer skulle kvalitetsmeldingen vedtas i Stortinget. Da innstillingen kom mente flertallet i utdannings- og forskningskomiteen at lovfestet rett til studentombud burde vedtas.

Likevel, voteringen kom og forslaget ble avvist av Stortinget. Det var synd for studentene. Nå øyner vi derimot en ny mulighet: Arbeiderpartiet har fremmet omkamp på temaet, og med det nye flertallet på Stortinget er det nå nye sjanser for flertall. Vi heier frem forslaget, særlig sett i lys av kampanjen #MeToo som har vendt søkelyset mot trakassering – også i akademia.

Dersom du enda ikke har fått det med deg, er det faktisk et opprop pågående i sektoren: www.metooakdademia.no.

Hodeplagget av i timen!

NSO har stått på barrikadene for lik rett til utdanning. Det være seg 11 måneders studiestøtte og studiestøtte festet til 1,5 G eller retten til å bære religiøse hodeplagg på campus.

Dette året har debatten rast for fullt i mediene. Mange mener et nasjonalt forbud vil fremme kvinners rett til selvbestemmelse. NSO derimot, mener det kun hindrer flere kvinner med minoritetsbakgrunn fra å kunne studere og, som konsekvens, integreres bedre i samfunnet. Akademia står i hovedsak enig om denne konklusjonen, og mener at det er opp til hver enkelt institusjon å håndheve slike regler – ikke staten. Høringssvaret er skrevet, men debatten er enda ikke over. Saken har vekket enorm interesse.

 

Og med det er 2017 snart over. Vi er bare halvveis I vår periode, og er gleder oss veldig til å gyve løs på et nytt år for studentene over nyttår!

 

Del dette