Delegasjonsleder 2024
Alle medlemslag har en delegasjonsleder til Landsmøtet. Dersom du er delegasjonsleder har du ansvar for at din delegasjon stiller forberedt til Landsmøtet og får den informasjonen de trenger for å kunne gjøre jobben sin som delegat. Dersom din delegasjon kun består av en delegat, er det vanligvis denne delegaten som fungerer som delegasjonsleder for seg selv og sin vara.
Som delegasjonsleder bør en forsøke å få til at alle delegatene og aktuelle varadelegater møtes og diskuterer sakspapirene i forkant av Landsmøtet, samt sikre en god medvirkningsprosess i medlemslaget ellers. Delegasjonsleder er rett og slett den personen i delegasjonen som er utpekt til å ha litt mer kontroll på hva som skjer på Landsmøtet enn de andre i delegasjonen. Delegasjonslederen vil være den personen delegatene kan spørre dersom de lurer på noe før eller under Landsmøtet. Delegasjonsleder er ofte en person som har vært på Landsmøtet tidligere eller er i ledelsen ved studentdemokratiet lokalt.
Delegasjonslederen og også bindeleddet mellom NSO og delegasjonene og vil motta informasjon og delta på delegasjonsledermøte med andre delegasjonsledere.
Viktige frister og datoer som delegasjonsleder bør være bevisst på:
- Fredag 23. februar: Frist for å melde inn hvem som er delegater i deres delegasjon.
- Fredag 23. februar: Frist for innmelding av ordinære saker og sende inn resolusjoner.
- Fredag 23. februar: Frist for å sende inn endringsforslag til vedtektene.
- Fredag 1. mars: Frist for delegatene å fylle ut påmeldingsskjema.
Obs! Dersom delegasjonsleder har blitt valgt tidlig på året, oppfordres det til at delegasjonsleder tar initiativ et møte med delegasjonen i forkant av 23. februar, der delegasjonen kan gå gjennom NSOs vedtekter, diskutere om man ønsker å melde inn saker til Landsmøtet og se om man ønsker å sende inn en resolusjon til Landsmøtet innen fristen.
Fredag den 8. mars vil alle delegater få tilsendt endelig saksliste med sakspapirer til Landsmøtet. Da åpner også muligheten til å sende inn endringsforslag til Landsmøtet. Dette gjøres gjennom møteplattformen MyMeet som delegatene vil få mer informasjon om ved utsendelse.
Skolering av delegasjonen opp mot Landsmøtet
NSO tilbyr flere arenaer med skolering opp mot Landsmøtet i april, herunder et formøte, to webinarer for alle delegater og egne digitale møter for delegasjonsledere. Vi oppfordrer alle delegasjonsledere å delta på disse møtene, samt at man videre oppfordrer sine delegater å delta på webinarene:
- Torsdag 29. februar 2024: Introduksjonsmøte for delegasjonsledere. Her vil du som delegasjonsleder få en innføring i NSOs Landsmøte og få tips og triks til hvordan være en god delegasjonsleder.
- Onsdag 13. mars 2024: 1. webinar for alle delegater. Her vil man få en innføring i NSOs Landsmøte og hva det vil si å være delegat. I tillegg vil man få en innføring i disse landsmøtesakene: Konstituering, rapporter og orienteringer, handlingsplan og resolusjoner.
- Mandag 18. mars 2024: 2. webinar for alle delegater. Her vil man få en innføring i vedtekter og forskningspolitisk plattform.
- Onsdag 20. mars 2024: Oppfølgingsmøte med delegasjonsledere. På dette oppfølgingsmøtet vil delegasjonsledere få en siste, nyttig runde med informasjon før Landsmøtet. Her vil det være mulighet for å stille spørsmål om Landsmøtet.
- Torsdag 4. april 2024: Formøtet. Dagen før Landsmøtet, torsdag den 4. april 2024, arrangerer NSO et formøte. Formøtet er en skoleringsarena der alle delegatene lærer mer om hvordan Landsmøtet fungerer, får teste ut møtesystemet og blir kjent med ordstyrere og de andre delegatene. Alle nye delegater oppfordres til å delta på dette, men det er helt frivillig. Les mer om formøtet her. Selve Landsmøtet til NSO er helgen 5.-7. april.
Hvordan sikre en god prosess i delegasjonen?
Alle delegasjoner er ulike og har ulike behov. Noen delegasjoner er store, mens andre er små. Noen har delegater på ulike campus i ulike byer, mens andre bor tett på hverandre. Avhengig av hva slags sammensetning delegasjonen har, kan det være ulike måter å sikre en god prosess i delegasjonen.
Om man er en delegasjon der delegatene bor langt unna hverandre, kan man for eksempel sikre en god prosess ved å ha flere, kortere digitale møter med delegasjonen, der man går gjennom helt konkrete landsmøtesaker. Dersom man er en delegasjon som enkelt kan møtes fysisk kan man gjennomføre en hel møtedag, der man gjennomgår landsmøtepapirene i lag. Hvis man skal gjøre dette oppfordres det til at man tar mange pauser og gjør det til et hyggelig møte med litt mat, drikke og snacks.
Under følger et eksempel på møteplan og prosess for en delegasjon:
I januar:
- Studentdemokratiet vedtar delegasjonsliste og varaer.
- Dersom studentdemokratiet vedtar og sender inn delegasjonsliste tidlig, får man enda mer tid til å forberede seg til Landsmøtet.
I februar:
Etter delegasjon er vedtatt har man to møter.
- Første delegasjonsmøte med agenda: Presentasjon og diskusjon om NSOs vedtekter.
- Da fristen for å sende inn endringsforslag til NSOs vedtekter og melde inn saker til Landsmøtet er i slutten av februar, bør man diskutere disse tingene i løpet av februar. Det er også lurt å sette i gang arbeidet med å skrive resolusjon tidlig.
- Andre delegasjonsmøte med agenda: Diskusjon om delegasjonen ønsker å sende inn resolusjon og i så fall om hvilket tema, samt om man ønsker å melde inn andre saker.
- Etter møtene bør delegasjonsleder sammenfatte forslagene til de ulike sakene som man ønsker å sende inn samlet fra delegasjonen/studentdemokratiet. Det er mulig for delegatene å sende inn forslag på vegne a av seg selv også.
- Det kan være en fordel å sette ned en liten arbeidsgruppe som skal samarbeide om å skrive resolusjon, om man ønsker å sende inn dette.
I mars og april:
Etter NSO har sendt ut endelig saksliste og sakspapirer i midten av mars har studentdemokratiene og delegatene om lag en måned på å forberede seg til Landsmøtet. Her bør delegasjonsleder og delegatene sette av god tid til møter der man kan forberede seg og diskutere sakene til landsmøtet.
På møtene kan man fordele slik at ulike folk i delegasjonen får ansvar for de ulike sakene, og kan presentere denne for delegasjonen. Det er også mulig å vente med disse møtene etter de digitale webinarene, der delegasjonen kan få informasjon om sakene som er sendt ut. Alle møtene bør avsluttes med at man blir enige om hvilke endringsforslag man ønsker å sende inn som delegasjon.
Her eksemplifisert med tre ulike delegasjonsmøter:
- Første delegasjonsmøte med agenda: Diskutere politisk plattform og resolusjoner.
- Andre delegasjonsmøte med agenda: Diskutere vedtekter og handlingsplan.
- Tredje delegasjonsmøte med agenda: Diskutere rapporter, økonomi og valg.
Obs! Vi gjør oppmerksomme på at det er påske i perioden 23. mars-1. april, som kan gjøre at folk i delegasjonen er mindre tilgjengelige eller er på ferie. Derfor oppfordres det til å ha delegasjonsmøter før påske.