Fredag 31. mars 2023, presenterte regjeringen et forslag til en ny lov om omsetning av bøker (bokloven). Bokloven regulerer blant annet priser, bokabonnementer, salgsperioder og hvilke plikter forleggere og bokhandlere har. I forslaget til ny lov har norske studenter blitt hørt, og fått store gjennomslag.
Hva er bokloven, og hvorfor er den bra?
- Allerede i 2013 vedtok Stortinget et det skulle komme en boklov, men denne trådte aldri i kraft. Til nå har bok-markedet vært regulert i Bokavtalen, en frivillig avtale, som har regulert konkurranseforhold omkring omsetning av bøker i Norge.
- I Hurdalsplattformen satt regjeringen retning i arbeidet med boklov igjen, der de la vekt på å legge frem en boklov som sikrer fastprissystemet.
- Bokloven er bra fordi den legger til rette for mangfold og kvalitet i norsk litteratur. Den skal sikre god og tilgjengelig litteratur for alle, og fremme språk, kultur- og kunnskapsutvikling i samfunnet.
- For studenter er den spesielt viktig fordi fagbøker for profesjonsmarkedet og lærebøker for høyere utdanning skal omfattes av loven - altså at pensum også vil være regulert av bokloven.
- NSO har siden sommeren 2022 vært i flere samtaler med både forleggere, bokhandlere og forfattere, samt deltatt i debatt og svart på høring i innledende arbeid med lovforslaget.
1. Fastpris vil gjelde for pensum
Det skal være en fastprisperiode på 12 måneder for titler, og i fastprisperioden må alle bokhandlere selge boka til samme pris.
Hvorfor er fastpris bra?
- Forslaget vil gi campusbokhandlere økt forutsigbarhet. De samarbeider tett med institusjonene, og har en viktig veiledningsfunksjon overfor studenter i valg og bestilling av pensum
- Det vil gjøre at prisen på pensumbøker ikke blir styrt av hvor mange studenter som tar faget
- Fastpris vil bidra til at studentenes tilgang til pensum er den samme, uavhengig av om de studerer i en stor by eller på et lite sted
2. Bedre villkår for pensum på norsk
Lovforslaget har stort fokus på å gjøre det lettere og mer attraktivt å gi ut titler på norsk, samisk og kvensk.
Hvorfor er norsk pensum bra?
- Bruk av norsk skriftspråk er grunnleggende for at demokratiet skal fungere
- Akademia har et særskilt ansvar for å vedlikeholde, benytte og utvikle norsk som fagspråk
- Studenter som studerer på norsk bør få sine lærebøker på norsk. Dette for å være rustet for fremtidig arbeidsliv og kunne kommunisere sitt fag på norsk
3. Rabatt på forskjellig format
Selv om det skal være fastpris, skal det være mulig å få rabatt ved kjøp av ulike formater av samme tittel - dette kalles "bundling".
Hvorfor er bundling bra?
- Forslaget innebærer at bøker kan tilbys for eksempel både som papirutgave, lydbok og i e-format til en rabattert pris
- To av tre studenter mener de lærer best gjennom en kombinasjon av å lese pensum på papir og digitalt, det må derfor tilrettelegges for at studenter er en mangfoldig gruppe som lærer på forskjellige måter
- Bundling vil derfor gi studenter fleksibilitet i studiehverdagen til en rimeligere pris!