Skuffende forslag til ny lov

30. januar kom innstillingen til utdannings- og forskingskomiteen til ny universitets- og høyskolelov. Dette er den siste revideringen i en lang rekke av lovproposisjoner som NSO har fulgt nøye. Komiteens innstilling inneholder både oppturer og nedturer for norske studenter. Her kan du lese mer om våre reaksjoner.
Fusk
I forslaget til ny universitets-og høyskolelov la regjeringen frem en lovendring som gjør det mulig å utvide staffen for fusk fra et til to år, i særlig grove tilfeller. NSO hadde store forhåpninger til at opposisjonen ville stoppe dette forslaget, men med gårsdagens innstilling fra utdannings- og forskingskomiteen viser det seg at dette ikke er tilfelle. Høyre, sammen med regjeringspartiene, går inn for å øke straffen for fusk.
NSO mener det er umusikalsk å øke strafferammen for fusk når vi den siste tiden har lest utallige saker om en lov med store feil og mangler, som har ført til at rettssikkerhet til mange studenter har blitt satt på spill. Det urovekkende at politikerne går inn for å vedta enda en vag formulering når resultatet av et allerede vagt lovverk har hatt konsekvenser både for studenter og statsråder. NSO mener at denne lovendringer viser en holdning til studenter der fokuset er på straff, og ikke på veiledning og læring, som er selve funksjonen til høyere utdanning.
Selve loven skal behandles i stortinget 6. februar, og det er ingen skam å snu.
Læringsmiljø - retten til opplæring
NSO har, gjennom flere runder med revideringer av loven, arbeidet for å sikre studentenes rettssikkerhet og læringsmiljø. Studenter i dag faller mellom to stoler. Mellom arbeidsmiljøloven og arbeidstakere og opplæringsloven og elever. Studentenes lovverk er alt for svakt i forhold til disse to andre lovverkene. NSO ser ingen grunn til at det skal være slik.
NSO har derfor foreslått en ny lovtekst som sikrer studenttillitsvalgtes retten til opplæring fra institusjonene. En viktig forutsetning for å drive tillitsvalgtarbeid, er mulighet til å lære om hvilket lovverk som rammer inn oppgavene til den tillitsvalgte, hvilke premisser organisasjonen du er tillitsvalgt i må forholde seg til og hvilke problemstillinger organisasjonen står i. Dette er kunnskap som utdanningsinstitusjonene har best forutsetning for å gi studenttillitsvalgte en innføring i. NSO ønsker at institusjonen skal ta sin del av ansvaret for at studenttillitsvalgte er sikret tilstrekkelig opplæring. Dette vil gi studentorganene bedre forutsetning for å drive sitt arbeid på en god måte. I dag får NSO rapporter om studenter som møter opp i sine første styremøter på fakultet- og instituttnivå uten å ha mottatt tilbud om opplæring eller veiledning. Vi mener en uttalt formulering vil sikre studentene bedre forutsetninger for å få opplæring.
Vi er svært fornøyde med at komiteens medlemmer fra SV, Rødt og Venstre støtter oss i dette. De har fremmet et forslag til loven som lyder “Institusjonen skal i samarbeid med studentorganet, jf. § 10-11, sørge for at studentrepresentanter får den opplæring som er nødvendig for å kunne utføre vervet på forsvarlig måte. Studentrepresentanter har rett til å ta den nødvendige opplæring ved kurs som institusjonen arrangerer i samarbeid med studentorganet. Institusjonen er ansvarlig for kostnadene for opplæringen, og andre utgifter i forbindelse med studentrepresentantenes arbeid.»
Dette er et viktig steg i riktig retning for studenter og tillitsvalgte. Vi håper flere av partiene vil stille seg bak dette lovforslaget ved Stortingets behandling neste uke!
Læringsmiljø - egen forskrift
NSO har gjennom flere runder med revidering av universitets og høyskoleloven arbeidet for å sikre studentenes læringsmiljø med tydeligere minstekrav. Et flertall ved Ap, Sp og Høyre mener det bør vurderes om det er hensiktsmessig å innføre en egen forskrift om krav til læringsmiljø. Vi mener dette ikke er tydelig nok og sikrer ikke studenters rettigheter på en tilstrekkelig måte. NSO mener forslaget til komiteens medlemmer fra SV, Rødt og Venstre tydeligere svarer på behovet til norske studenter for et sikrere læringsmiljø ved å innføre en forskrift om krav til læringsmiljø. Forslaget fra komiteens mindretall er at “Departementet skal gi forskrift om krav til læringsmiljøet”.
Vi tror en forskrift i større grad vil kunne si noe mer konkret om kravene til læringsmiljøet. Dette vil være et nyttig verktøy for studenter og tillitsvalgte når de skal stille krav til sine utdanningsinstitusjoner. En nasjonal forskrift vil også skape transparens og likebehandling av studentene på tvers av institusjonene. Samtidig må en slik forskrift sikre lærerstedenes autonomi og ta hensyn til lokal variasjon og forutsetninger.
Nedleggelse av studiesteder
Et av regjeringens forslag er at nedleggelse av studiesteder skal avgjøres av Kongen i statsråd, og ikke lenger av universitetene og høyskolene selv. Komiteen flertall har nå innstilt på at lovendringen skal vedtas. Dette har NSO vært svært kritiske til i lang tid. Vi mener at ansvaret og myndigheten til å treffe beslutninger om virksomhetens organisering, bør ligge hos institusjonene. Det er institusjonene selv, i samarbeid med studentene og de ansatte lokalt, som har de beste forutsetningene for å ta gode beslutninger i denne typen saker, basert på faglige vurderinger av utdanningskvaliteten og ressursbruken.
Studentene skal være trygge på at utdanningene deres holder høy kvalitet, at de får god faglig oppfølging, og at de er sikret et godt læringsmiljø. Ettersom det er institusjonene som har ansvaret for dette, bør det også være institusjonene som har myndigheten til å avgjøre om de klarer å opprettholde gode og forsvarlige studietilbud. Om ikke, kan det føre til at institusjonene må drive utdanninger og studiesteder som ikke er bærekraftige.
Flertallet i komiteen har fullstendig oversett en samlet sektor sine motsetninger til denne lovendringen.
Kontaktperson
