NSOs årlige tilstandsrapport om studentdemokratienes er i dag blitt offentligjort. Årets rapport viser blant annet at norske studentdemokratier opplever å ikke få resursene de trenger for å løse sine oppgaver.
— Det mest oppsiktsvekkende med rapporten er hvor få studentdemokratier som sier at de får de fasilitetene de trenger for å løse sine lovpålagte oppgaver, sier Ole-Markus Simonsen, nestleder i NSO, til Khrono.
Les studentdemokratienes tilstandsrapport for 2024
Noen hovedfunn i årets undersøkelse:
- Om lag halvparten av studentdemokratiene opplever at de får tilfredsstillende finansiering og opplever at institusjonen gir dem tilfredsstillende fasiliteter/fristasjon.
- Det er en klar sammenheng mellom studentdemokratier som får tilrettelegging i form av frikjøp eller ansattressurser og de som har kapasitet til å drive reell studentmedvirkning, rekruttering og skolering av sine tillitsvalgte.
- De minste studentdemokratiene rapporterer at de i svært liten eller i noen grad kan prioritere studentrettede arrangementer og skolering av tillitsvalgte.
- Rekruttering er den største organisatoriske utfordringen studentdemokratiene opplever.
- Om lag 75 prosent av studentdemokratiene melder tilbake at institusjonen i svært liten eller noen grad informerer om studentdemokratiet til nye studenter ved studiestart.
- Om lag 75 prosent av studentdemokratiene opplever at tillitsvalgte på lavere nivå i svært liten grad eller i noen grad får den nødvendige opplæringen de har behov for og har tilstrekkelig kunnskapsnivå for å utøve sitt verv på en god måte.
Om NSOs tilstandsrapport
Skal skisserer den organisatoriske, administrative, økonomiske og politiske situasjonen blant NSOs medlemslag. Målet med tilstandsrapporten er å få et helhetlig overblikk over situasjonen blant norske studentdemokratier i dag, samt hvorvidt disse opplever at universitets- og høgskolesektoren tilrettelegger for reell studentmedvirkning i dag.
Norsk studentorganisasjon (NSO) representerer 34 av landets studentdemokratier ved norske universiteter og høgskoler – og gjennom dem – om lag 270.000 studenter.