Skip to main content
14 May 2024

Regjeringen skyver studentenes rettsikkerhet under teppet

Regjeringen skyver studentenes rettsikkerhet under teppet

I dag kom revidert nasjonalbudsjett for 2024. Gjemt i budsjettforslaget svarer regjeringen ut et viktig spørsmål om studentenes rettssikkerhet; nemlig Stortinget og studentenes ønske om at studenter kan få utsatt vedtak utestenging i fuskesaker til studentene har fått klagen behandlet. Svaret regjeringen kommer med gjør det tydelig for Norsk studentorganisasjon (NSO) at studentenes rettssikkerhet ikke er en prioritet for regjeringen.

Pressemelding fra Norsk studentorganisasjon (NSO) 14. mai 2024      

- Regjeringen har denne våren talt i to tunger. Når ministre går av for fusk, vil de bedre studentenes rettsikkerhet og rydde opp i praktiseringen av fuskeregelverket. Når studentene ber om at disse intensjonene faktisk forankres i loven, viker regjeringen unna og nekter å gjøre intensjonene om til realitet, sier en skuffet leder av NSO, Oline Sæther.

- Ingen blir satt i fengsel før anken er behandla. Studenter bør heller ikke utestenges før klagen vår er behandlet. Utestenging har alvorlige økonomiske og sosiale konsekvenser for studentene som rammes. Vi forventer at denne saken ikke stopper her, og at Stortinget pålegger regjeringen å sikre studentenes rettssikkerhet, sier Sæther.

Bakgrunn for saken:

Fusk var en viktig sak da ny Universitets- og høyskolelov ble vedtatt i Stortinget i februar, rett i etterkant av at Sandra Borch gikk av som minister på grunn av fusk på sin masteroppgave. I forbindelse med stortingets behandling av Universitet og høgskoleloven tidligere i vår, sendte stortinget en bestilling til regjeringen om å komme tilbake med:

«en vurdering av forslag om hvordan studenter som selv ønsker det, kan få utsatt iverksettelse av vedtak om utestenging fram til eventuelle klager på vedtak er avgjort.» (Stortings vedtak nr. 474 (2023–2024), 6. februar 2024)

Utestengelse er en hyppig brukt sanksjon i saker der studenter blir felt for fusk. Utestengelsen trer i kraft etter at fusk er vedtatt i den lokale nemnden for studentsaker og før studentenes klage er behandlet i den nasjonal Felles klagenemnd. Dette strider imot et viktig rettsprinsipp om at straff skal iverksettes først etter at alle klagemuligheter er gjennomført. I Felles klagenemnd får ca 20% av studentene støtte i klagene sine, men omgjøringen hjelper ikke når studentene i mange tilfeller allerede har fullført store deler av utestengelsen.

I Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett svarer regjeringen ut spørsmålet fra stortinget, og gjør det tydelig at de ikke vil gjøre noen endringer. NSO er skuffet over at regjeringen overlater studentenes rettssikkerhet til hver enkelt saksbehandler på utdanningsinstitusjonene, og innfører en særregel som ville sikret likebehandling på tvers av utdanningsinstitusjonene. NSO mener det er merkelig praksis at dette forslaget blir lagt inn finanskomiteens behandling av revidert nasjonalbudsjett og blir en del av budsjettprosessen.