Du er her: Student.no > Nyheter > Studentene ber Jonas rydde opp

12.10.2021

Studentene ber Jonas rydde opp

NSOs leder Tuva Todnem Lund
NSOs leder Tuva Todnem Lund

Norsk studentorganisasjon (NSO) er skuffet over at Solbergs regjering ikke forsetter sin satsing på studiestøtten i årets statsbudsjett. I forslaget økes ikke studentenes kjøpekraft. Nå forventer vi at det nye flertallet på Stortinget forplikter seg til å øke studiestøtten.

-Solberg-regjeringen har sagt at de skal satse på kunnskap, men de har glemt de viktigste i høyere utdanning, nemlig oss studenter, sier Todnem Lund og forsetter -Nå må den nye regjeringen satse på studenter og forplikte seg til en opptrapping av studiestøtten til minst 1,5G.

I dag jobber 7 av 10 norske studenter ved siden av studiene sine. Samtidig mottok fire av ti studenter økonomisk støtte fra foresatte. En SSB-rapport fra 2020 peker på at studentenes prestasjoner i studiet øker dersom studiestøtten øker.

-Økt studiestøtte og en bedret studentøkonomi gir studentene muligheten til å prioritere studiene. sier Tuva Todnem Lund.

NSO har store forhåpninger om at Jonas Gahr Støres nye regjering og det nye stortinget vil ta ansvar og øke studentenes kjøpekraft.

-NSO forventer at Jonas og Trygve, i samarbeid med SV, hever studiestøtten til minst 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, i løpet av stortingsperioden. Vi må se en reell økning allerede i år for å vise at studentene tas på alvor, avslutter Tuva Todnem Lund.

Mer info
Statsbudsjettforslag (12. oktober 2021)
https://www.regjeringen.no/no/statsbudsjett/2022/id2871447/

SSB analyse 2020/04
https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/artikler-og-publikasjoner/studentene-tjener-mindre-studerer-de-mer

NSOs statsbudsjettprioriteringer for 2022:

  • Studiestøtten økes og knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.
  • Det skal gis tilskudd til bygging og oppgradering for å nå et mål om 20 prosent dekningsgrad.
  • Studenter skal inkluderes i dagpengeordningen.
  • Minst 40 prosent av studielånet skal konverteres til stipend ved oppnådde studiepoeng.
Del dette