Skip to main content

Abort mission – retten til et verdig liv (vedtatt av SST3-18/19)

Vedtatt av sentralstyret 9. desember 2018.

Nok en gang står abortrettighetene under politisk press. Formålet med å innskrenke retten til abort er visstnok å beskytte et livs verdighet, redusere antall aborter og å forhindre et sorteringssamfunn. Kvinnens og barnets rett til et verdig liv må ikke ofres for å oppnå disse politiske målene. Det er feil medisin.

Norsk studentorganisasjon ser på retten til abort som en rettighet vi ikke kan innskrenke. Satt på spissen: dersom hensynet er å beskytte livet, er det levende, tenkende, selvbevisste livet til et voksent menneske viktigere enn retten til å bli født. Dette er likevel ikke til hinder for at også ufødte liv skal ha rettsvern, men i konflikt må likevel kvinnen selv få stå for det viktige valget det vil være å velge å ikke bære frem eller å føde barnet.

En kvinnes rett til å avbryte et uønsket svangerskap må være sterk. Det må fastsettes generelle tidsfrister i loven. Disse må gi rom til at foreldrene kan vurdere sin egen situasjon, barnets helse og fremtidige livskvalitet. Det medisinske vurderingsgrunnlaget i paragraf 2c, der kvalitative egenskaper ved fosteret kan legges til grunn for innvilgelse av sen abort, må bestå for å ikke innskrenke kvinnens rett til abort etter uke 12.

Genetikk bør ikke alene være en faktor som avgjør hvorvidt et barn bæres frem. Norge skal være et sted for alle typer mennesker. Men i et svangerskap skal foreldrenes ønsker, situasjon og behov veie tyngst, og det er foreldrene selv som er i den beste posisjonen til å gjøre en slik vurdering, ikke et samfunn med en moraliserende pekefinger som ser på kvinners fødsler som et politisk mål i seg selv.

Norge har få aborter per år. Ifølge Folkehelseinstituttets rapport om svangerskapsavbrudd i 2017 ble det gjennomført 12 733 aborter i fjor, et tall som har gått nedover hvert eneste år siden 2008, og som er det laveste siden aborttallene begynte å registreres i 1979. De skriver at det er særlig nedgangen i uønskede svangerskap hos unge kvinner som fører til denne nedgangen samlet sett. Den beste måten å senke aborttallene ytterligere er å forbedre seksualundervisningen og informasjon til unge, tilby gratis prevensjon og å forbedre støtteapparatet for dem som bærer barnet frem.

Få norske studenter har eller venter barn. Dette er kombinert med at norske studenter i gjennomsnitt er blant Europas eldste. En tolkning av denne informasjonen er at flere som får barn i ung alder ikke har råd til å være studenter, og derfor må vente med studiene til de er i en mer stabil økonomisk situasjon slik at de kan tilby barnet en bedre start på livet.

Norsk studentorganisasjon mener at ordningene for studenter med barn må være såpass generøse at det er en reell mulighet å være student med barn. Det innebærer at studiestøtten økes og utbetales gjennom hele året. Kommunene og samskipnadene må bidra ved å garantere for barnehageplass i nærheten av studiestedet.

Utdanningsinstitusjonene må ha fleksible ordninger med tilrettelegging for studenter med barn, for eksempel i forbindelse med praksis og eksamen, samt i forbindelse mellom avsluttende grad og arbeidssøkende ferdigutdannede. De studentene som føder etter avlagt grad, men før de er i jobb får kun engangsstøtte av NAV. Denne ordningen må bli mindre vilkårlig.

NSO mener

  • Det må tilbys gratis prevensjon som er lett tilgjengelig, spesielt for ungdom og unge voksne.
  • Studenter med barn skal motta studiestøtte på 2G
  • Studenter med barn skal møtes med fleksible ordninger i studieløpet, ved for eksempel tilrettelagt praksisplass, redusert krav til obligatorisk oppmøte og tilrettelagt eksamen.
  • Abortlovgivningen må legge til rette for at kvinnen selv kan stå for valget om å bære frem barnet eller ikke. Dagens abortlov må bevares
  • Sosiale ordninger for arbeidsledige nyutdannede foreldre må
Download Resolusjon-Abort-mission-retten-til-et-verdig-liv-09-12-2018.pdf