En god studietid for studenter med barn (vedtatt av LM11)
Utdanning skal være for alle og skal være et sted hvor alle som ønsker å få påfyll av kunnskap får denne muligheten. Studenter kommer fra hver sin unike bakgrunn og vi som velferdsstat er nødt til å sørge for at alle samfunnets borgere har lik rett til utdanning og et tilpasset støtteapparat rundt seg. Studenter kommer fra familier med ulik inntektskilde og nivå, de kommer i alle aldre. Noen har barn før de starter på en utdannelse, mens andre får barn i løpet av studietiden.
Ungdomskravet 2021 krever at det skal legges til rette for å ha barn som student. Vi må sørge for at studenter med barn får de beste forutsetningene for å kunne prioritere å studere samtidig som de er foreldre. NSO krever at det skal arbeides for å innføre gode tiltak som gir foreldrefølelsen av å bli ivaretatt mens de er student i Norge.
Barnehageplass for alle
I 2015 kom det et nasjonalt vedtak om reduksjon i foreldrebetaling for en barnehageplass med gratis kjernetid. Med kjernetid betyr 20 timer i uken hvor barnet får komme gratis i barnehagen. Ønsker foreldrene å ha barnet i barnehagen utenom disse timene må det betales for. Dette tiltaket kom slik at ingen familie måtte betale mer enn 6% av sin inntekt i barnehageplasser.
I Stavanger kommune ble det innført et tilleggstiltak for familier som året før tjente under 2G. Disse får gratis barnehagetilbud for det kommende året. Med en stram økonomi vil slike tiltak sikre at foreldre kan bruke de midlene de har på andre nødvendigheter.
Foreldre kommer i alle aldre og med forskjellig bakgrunn. Foreldre kan være studenter eller ønske om å bli studenter, og da er det viktig at de har et system rundt seg som sikrer deres økonomiske situasjon.
Det nasjonale tiltaket som kom i 2015 er et godt tiltak som har gjort det enklere for foreldre å ha barnet i barnehage uten store økonomiske konsekvenser, men vi ser at tiltaket kan bli sterkere ved å følge Stavanger kommune sine fotspor. Dette skal være et tiltak som gagner alle foreldre som tjener under 2G, uavhengig om de studerer eller ikke.
Samskipnadene sine barnehager er finansiert etter kommunale satser. Barnefamilier bor gjerne ikke sentrumsnært eller tett på campus. Vi må sørge for at studenter med barn som ikke bosetter seg nær en barnehage i regi av samskipnadene, får hjelp til komme inn i en barnehage nær bostedet. Å få barn som student skal ikke være en byrde, men en glede for de kommende foreldrene og vi må sørge for at deres interesser og velferd blir ivaretatt. Ved alle handlinger som berører barn, enten de foretas av offentlige eller private velferdsorganisasjoner, domstoler, administrative myndigheter eller lovgivende
organer, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn. Det er viktig at barnet får mulighet til å skape en trygg relasjon til omgivelsene i nærområdet og til mennesker de gjerne skal følge resten av sitt eget utdanningsløp, samt at foreldrene ikke må ha en unødig belastning grunnet tidsbruk på pendling til barnehage utenfor nærområde.
Inntekts- og formuesgrenser
Som forelder kommer det en rekke kostander, og som student kan denne ekstra utgiften være belastende på et allerede strengt budsjett. Ifølge SIFO sitt referansebudsjett koster et barn fra 0-17 år mellom 900 000 kr – 1 000 000 kr totalt. Som blir en god sum i året.
Studenter med barn har samme inntektsgrense som studenter uten barn, selv om kostandene er vesentlig større. En har mulighet å gjennom lånekassen søke om ekstrastipend og tilleggslån for barn under 16.
Formuesgrensen for et foreldrepar er i dag på 853 315 kr, mens om en er aleneforsørger er den på 444 300 kr. Dette gjør at det er vanskelig for studenter som er i en etableringsfase, som bygger egenkapital eller som allerede har formue i bolig.
Vi må sørge for at oppveksttiden til barna til studenter kan skje under trygge rammer, og at økonomien ikke blir begrenset til en sum som kan gi deg risiko for fattigdom. Derfor er det ønskelig å øke inntektsgrensen til studenter med barn for å gi de som er avhengig av ekstra inntekt en større økonomisk forutsigbarhet og trygghet.
Studenters rettigheter på campus og i praksis
Utdanningsinstitusjonene har en plikt overfor studentene å legge til rette for at de blir godt ivaretatt og at de har et støtteapparat rundt seg som gjør det enkelt for studenten å delta i utdanningen sin. En student som skal ha barn eller har barn skal vite at deres studieplass er ivaretatt og at den er der når studenten er ferdig med foreldrepermisjon. En student som enda ammer skal ha rett på å få fri fra obligatoriske opplegg uten å få fravær for tapt tid. Institusjonen skal legge til rette for at studenter som er i praksis ikke skal måtte ta igjen praksistimer som går tapt. Her skal Arbeidsmiljøloven §12-8 følges, selv for studenter,
- Kvinne som ammer sitt barn kan kreve den fri hun av den grunn Fritiden kan for eksempel tas ut i minst en halv time to ganger daglig eller som redusert arbeidstid med inntil én time hver dag.
Mediebildet har vist oss at det gjentatte ganger skjer avvik fra loven om tilrettelegging for studenter ved praksis. Rammeplanstyrte praksiser gjør det vanskelig å argumentere for å ikke måtte ta igjen tapt tid grunnet medisinske grunner, men dette kan ikke gå ut over studentens psyke. Studenter med barn skal føle på gleden av å ha fått barn, og de skal føle at de blir ivaretatt av utdanningsinstitusjonen.
Utdanningsinstitusjonene skal ta brudd på UH-loven, §4-3 (5) om studenters rett til å få særskilt tilrettelegging, på alvor. NSO krever at slike brudd ikke skjer gjentatte ganger og at institusjonen skal ha bedre planer og tilbud om kompensasjonsoppgaver ved slike tilfeller.
NSO mener at:
- Foreldre som tjener under 2G i året skal få gratis barnehageplasser og sfo for barn under 10 år.
- Studenter med barn skal få hjelp av kommunen til å få barnehageplass i nærheten av deres bosted.
- Inntekts- og formuesgrensen til Lånekassen for studenter med barn må økes.
- Utdanningsinstitusjonene skal tilrettelegge for studenter med barn under utdanningen på en måte som ivaretar alle faglige krav. Tilretteleggingen må gjelde undervisning, praksis, eksamener og andre obligatoriske aktiviteter.
- Utdanningsinstitusjonene skal ta brudd på UH-loven på alvor og sørge for at studenter med barn alltid føler seg ivaretatt ved sin institusjon.
Kilder:
https://www.udir.no/regelverk-og- tilsyn/barnehage/foreldrebetaling/moderasjonsordninger-foreldrebetaling/ https://www.stavanger.kommune.no/barnehage-og-skole/barnehage/pris-og-betaling/ https://lanekassen.no/nb-NO/stipend-og-lan/barn-og-fodsel/student-med-barn/ https://www.oslomet.no/om/sifo/referansebudsjettet https://danskebank.no/nyheter/smarte-vaner/saa-mye-koster-barna-deg https://www.udir.no/laring-og-trivsel/stottemateriell-til-rammeplanen/barnekonvensjonen/ https://www.regjeringen.no/globalassets/upload/kilde/bfd/bro/2004/0004/ddd/pdfv/178931
https://sykepleien.no/2017/09/sykepleierstudentens-seksaring-ma-klare-seg-selv https://www.nrk.no/mr/student-reagerer-pa-manglende-tilrettelegging-ved-graviditet-og- spontanabort-1.15383235
Download Resolusjon-Studenter-med-barn.pdf