Fjern hindringer for internasjonale studenter (vedtatt på NSOs landsmøte 2018)

Resolusjon vedtatt på NSOs landsmøte 2018 (20.–22. april 2018).

Norsk studentorganisasjon krever at de økonomiske barrierene for internasjonale studenter reduseres.

I januar 2018 økte avgiften for studentvisum med 65 prosent opp til 5300 kroner. I tillegg stilles det krav til en kontantbeholdning på 116 369 kroner for å få innvilget visum. Dette skaper en enorm økonomisk barriere for internasjonale studenter utenfor EØS som ønsker å studere i Norge. Samtidig settes det begrensninger på studentenes mulighet til å arbeide ved siden av studiet da det er en maksgrense på 20 timer per uke.

Vi ser jevnlig at disse kravene gjør at studenter ikke får visum, eller at de kastes ut av landet for enten å ha jobbet for mye eller å ha for lite penger på kontoen sin.

I tillegg er det et problem at det tar lang tid å få D-nummer eller personnummer. Dette gjør at det tar lang tid å etablere for eksempel bankkonto i Norge. Mange studenter får mange ekstra utgifter på grunn av dette. Videre så oppleves det enorme utfordringer knyttet til opprettelse av bankkonto i Norge. Årsaken til dette er lang behandlingstid hos skatteetaten og folkeregisteret for opprettelse av ID-nummer eller D-nummer. Konsekvensen av dette er at internasjonale studenter ikke får egne betalingsmetoder før lenge etter ankomst, og i mange tilfeller først når deres opphold nærmer seg slutten. Deres internasjonale bankkort fungerer sjeldent i Norge.

Norsk studentorganisasjon krever at:

  • Visumavgiften halveres, og at det skal være mulig å få visum for flere år for internasjonale studenter på gradsprogram
  • Underholdskravet må fjernes, eller gjøres mer fleksibelt ved å ta større hensyn til inntekt
  • Det må være mer fleksibelt å arbeide med studentvisum, enten ved at ukesbegrensningen fjernes, eller ved å tillate at man kan arbeide mer i
  • Norske betalingsmetoder blir gjort tilgjengelig for internasjonale studenter raskt etter ankomst til Norge.
Download Resolusjon-Fjern-hindringer-for-internasjonale-studenter.pdf

Kontakt oss


E-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Telefon: 22 04 49 70
hverdager 09.00–16.00

Org.nr. 995 523 868

Adresse


Post- og besøksadresse:
Norsk studentorganisasjon – NSO
Holbergs gate 1
0166 Oslo

Design og utvikling av Bonefish.no