Skip to main content

Krav om språkstipend til forberedende språkkurs for alle utvekslingsstudenter (vedtatt av LM9)

Vedtatt på NSOs landsmøte 06.04.2019

Lånekassen gir per i dag kroner 21 366,- til et forberedende språkkurs dersom språkkurset varer minst 4 uker med minimum 15 undervisningstimer per uke. I tillegg er hovedregelen at det må være et ikke-engelskspråklig land utenfor Norden (med et par unntak). Du må også være tatt opp til en hovedutdanning som gir rett til støtte fra lånekassen.

Selv om kravene ikke kommer godt frem på lånekassen sine nettsider, betyr det at dersom du skal til Kina på utveksling, må du håndtere kinesisk på et akademisk nivå etter fullført språkkurs og deretter ta emnene og eksamen på kinesisk for å få rett på språkstipendet.

Dette er et problem siden utveksling handler like mye om tilpasning, knytte bånd og interkulturell kompetanse, som det faglige påfyllet. For at enhver utvekslingsstudent skal få muligheten til å tilpasse seg en ny kultur med størst mulig utbytte må studenten få mulighet til å lære seg det grunnleggende språket for å kunne kommunisere med menneskene rundt seg, uavhengig om studiene foregår på engelsk.

Det har dukket opp situasjoner der studenter velger å ta sjansen og lyve om hvilket språk de tar emnene på for å få støtte til språkkurs. Dette viser til at det i verste fall kan avgjøre om studentene velger utveksling eller ikke, dersom tilbudet om å ta et slikt forberedende kurs ikke er en mulighet. Nylig innvilget forskning-og høyere utdanningsminister Iselin Nybø kroner 760 000,- til Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) for å bedre tilbudet i psykisk helse, ettersom det har kommet frem at mange studenter sliter utenlands også. Når det gis midler til å slukke branner, er man også nødt å investere de midler som må til for at brannen aldri starter. Ved å hindre språkbarrierer har studenten en enklere mulighet til å inkludere seg selv i studentmiljøet, samfunnet og få seg et nettverk, og dermed minske faktorer som bidrar til ensomhet, stress og andre psykiske plager.

Norsk Studentorganisasjon mener at:

  • det må iverksettes tiltak for å gjøre utveksling mer forutsigbart for studentene, derav tilrettelegge for overgangen til en ny kultur og et nytt språk.
  • alle studenter som tar utveksling som en del av en grad i Norge eller hel grad i utlandet til et ikke-engelskspråklig land har rett på språkstipend til et forberedende språkkurs.
Download Resolusjon-krav-om-språkstipend-til-forberende-språkkurs-for-alle-utvekslingsstudenter.pdf