25. oktober 2022

Studentene med klar melding til Stortinget

Studentene med klar melding til Stortinget

I dag deltok NSOs leder Maika Marie Godal Dam i åpen høring hos Utdannings og forskingskomiteen på Stortinget. Hun ga klare tilbakemeldinger til Stortinget om studentenes meninger om statsbudsjettet.

Her er Maika sitt innlegg

Mitt navn er Maika Marie Godal Dam, jeg er leder av Norsk Studentorganisasjon og representerer om lag 260 000 studenter. 
 
I årets budsjett får studenter 3600 kr mer i året. Det er 328 kr mer i måneden til å møte en langt høyere prisøkning. Vi som er studenter, vet at det ikke er nok.   
 
Å være student krever tid. tid til å gå i forelesning, fordype seg i pensum og pugge til eksamen. Samtidig skal man mestre deltidsjobben-som blir stadig større og ha tid til å være hele og sunne mennesker.  
 
Nærmere hele 70-, 80- og 90-tallet var studiestøtten på det som tilsvarer 1.5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Vi studenter ber ikke om et liv i luksus. Vi ber om de samme vilkårene som flere av dere hadde. 
 
Studenter har ikke vært med på den økonomiske utviklinga som resten av samfunnet de siste 20 åra. Vi har kanskje fått mer i kroner og øre, men det har ikke gitt mer å rutte med. Det er på tide å snu utviklinga- og løfte studiestøtta tilbake til der den hører hjemme – på 1.5G.

Så kan jeg jo ikke være her som student uten å nevne studentboliger. I forslaget til budsjett øker kostnadsrammen betraktelig. Det vil bidra til å sikre at flere studentboliger kan bygges med tilskudd fra staten.

MEN det som ikke gjøres noe med, er hvor mye tilskudd man får per bolig. Det ber vi selvfølgelig stortinget rette opp i ved å øke tilskuddssatsen, slik at det ikke er studentene som sitter igjen med regninga. 
 
Det som likevel overrasket oss mest, er at regjeringa foreslår å innføre skolepenger for internasjonale studenter. Dette forslaget vil svekke norsk akademia.  
 
Å få perspektiver fra hele verden bidrar til kvalitetsutvikling, øker vår konkurranseevne og knytter oss kulturelt og sosialt til resten av verden. I en tid der våre største utfordringer er internasjonale, trenger vi mer, ikke mindre, internasjonalt samarbeid.   
 
Jeg er stolt over det norske utdanningssystemet. At det er hvor kvalifisert du er, og ikke hvor stor lommeboka di er, som avgjør. Det er trist å se at regjeringen ofrer dette for å spare spede 74 millioner kroner i et milliardbudsjett.  
 
Vi håper nå stortinget tar ansvar for å stoppe forslaget om å innføre skolepenger for internasjonale studenter.  

Maika gjør seg klar for høring på Stortinget

Kontaktperson


Maika Marie Godal Dam
Leder

E-post: leder@student.no
Tlf: 95792556

Mer informasjon


Kontakt oss


E-post: nso@student.no

Telefon: 22 04 49 70
hverdager 09.00–16.00

Org.nr. 995 523 868

Adresse


Post- og besøksadresse:
Norsk studentorganisasjon – NSO
Holbergs gate 1
0166 Oslo

Design og utvikling av Bonefish.no