Hvert år utarbeider Norsk studentorganisasjon (NSO) en tilstandsrapport for våre medlemslag. Årets rapport har hatt som mål å kartlegge hvor godt utdanningsinstitusjonene har involvert sine tillitsvalgte i en nasjonal krise, og hvorvidt de har klart å ivareta utdanningskvaliteten studentene har krav på.
-Årets rapport understreker viktigheten av å involvere tillitsvalgte i institusjonenes beslutningprosesser, og at det har svært positive effekter for arbeidet de gjør for sine studenter. Vi forventer at utdanningsinstitusjonene fortsetter å inkludere tillitsvalgte i viktige beslutningsprosesser i fremtiden, selv når det ikke er en pandemi gående, sier NSOs nestleder Felipe F. Garcia.
Studentene har kontaktet sine studentdemokratier for å melde om dårligere læringsutbytte og manglende læringsressurser under høyden av pandemien, men at dette tok seg raskt opp igjen etter en stund. I tillegg har tillitsvalgte hatt liten oversikt over hvor godt utdanningsinstitusjonene har tilrettelagt for studenter med særskilte behov
-Utdanningsinstitusjonene skal ha skryt for å endelig ha lyttet til og inkludert studentene i viktige styringsgrupper, vi setter utrolig stor pris på samarbeidet, forsetter Garcia.
Årets rapport dekker blant annet disse temaene:
Involvering av studentorganisasjonene
- Majoriteten føler seg godt informert og inkludert i prosessene
- Studentdemokratiene har blitt inkludert i ledergrupper og beredskapsgrupper, noe tillitsvalgte har satt stor pris på. Dette har ført til god kommunikasjon mellom de ulike leddene på institusjonen.
Digital undervisning
- 64% har blitt kontaktet av studenter ang. manglende digital undervisning
- Mange studenter meldte om dårligere læringsutbytte (kun powerpoint, mangelfull oppfølging, oppgaver i stedet for faktisk undervisning)
- Flere kommenterer at det tok litt tid før ting kom på plass, men at det meste løste seg etterhvert
Tilrettelegging
- 55% melder at de har vært delvis involvert i institusjonens tilrettelegging for studenter med spesielle behov. 32% sier de har blitt lite involvert i dette arbeidet
- Få studentdemokratier har oversikt over hva slags arbeid institusjonen har gjort med tilrettelegging for studenter med barn eller studenter med syns-/hørselsnedsettelse
- Studentdemokratiene har på generell basis ikke hatt mye å gjøre med arbeidet med spesialtilpasning av undervisningen
På tross av disse problemstillingene viser undersøkelsen blant NSOs medlemslag at studentdemokratiene i stor grad er fornøyd med prosessene og beslutningene som har blitt tatt i løpet av denne tiden. Mange roser sine institusjoner for å ha lyttet til dem og tatt de med i arbeidet med å finne gode løsninger. NSO stiller seg derfor positivt til resultatet av undersøkelsen og har troen på at ledelsen og studentorganisasjon på hver enkelt institusjon vil kunne jobbe godt sammen fremover.
I år ble undersøkelsen til medlemslagene sendt ut i mai-juni, og gikk på erfaringer fra koronasituasjonen. 22 av våre 30 medlemslag har svart på undersøkelsen.
Les tilstandsrapport fra NSOs medlemslag 2020