09. desember 2022

Vi skal arrangere Board Meeting for ESU

Vi skal arrangere Board Meeting for ESU

Vi skal arrangere Board Meeting for ESU

På Board Meeting (BM) i Praha var en av sakene på dagsorden å ta stilling en søknad fra Norsk studentorganisasjon (NSO), om å være vertskap for styremøte i European Students' Union (ESU). Styret i ESU består av 80 representanter fra 45 nasjonale studentunioner, fordelt på 40 land. Hvert land stiller likt med inntil to stemmeberettigede delegater og styret samles én gang i halvåret, for å gjennomføre valg, vedta politikk og la seg orientere om arbeidet i organisasjonen. Etter noen oppklarende spørsmål om blant annet prisnivået i Norge ble søknaden godkjent, som gjør at NSO har fått klarsignal til å arrangere styremøte for ESU høsten 2024.

Et av våre viktigste mål for møtet var nettopp å få godkjent søknaden hos ESU, sånn at vi kan gå i gang med planleggingen og søke prosjektfinansiering utover de midlene som vi allerede har disponert fra tidligere års underforbruk. Vi legger opp til å arrangere møtet et sted på Østlandet, i nærheten av Oslo. Nå starter arbeidet med å finne ut av detaljene under trygg ledelse av Una Pasovic, som er hovedansvarlig for å sette i gang planleggingen av arrangementet.

Utover å få gjennomslag for egen søknad, var styremøtet en fin anledning til å stifte nye bekjentskaper, få oppdatert informasjon om pågående saker og bidra inn i arbeidet hos andre der vi har felles interesser. For eksempel fikk vi delt informasjon om Students at Risk (StAR) med den nasjonale studentunionen fra Østerrike, Österreichische Hochschülerinnen- und Hochschülerschaft (ÖH), som var nysgjerrige på hvordan programmet fungerer hos oss. Det følger av handlingsplanen for valgperioden 2022/23, at den norske studentbevegelsen skal stå «solidarisk med studenter i andre land» og at «muligheter til utdanning, akademisk frihet og ytringsfrihet [ikke skal] forhindres av trusler, krig eller konflikter». StAR-programmet gir studenter utvist fra sin utdanningsinstitusjon på grunn av sitt politiske engasjement, muligheten til å fullføre utdanningen sin i Norge. Et av virkemidlene vi har for å styrke vårt arbeid med studentsolidaritet, er derfor å bidra til å etablere lignende program i andre land.

NSO har tett samarbeid med de andre nordiske landene gjennom Nordiskt Ordförande Møte (NOM). Dette gir seg også utslag på møter i ESU. Selv om vi forsøker å samarbeide på tvers av de regionale nettverkene, er det vanskelig å komme utenom at samarbeidet innad i NOM står seg spesielt sterkt. NOM har røtter helt tilbake til Aarhus i 1946. Til sammenligning ble ESU etablert i 1982.

Utenom møtet fikk vi blant annet presentert en bok fra én av to nasjonale studentunioner i Belarus, Belarusian Student Association (BSA), som senere ble lansert på et møte i Oslo. Boken beskriver livene til noen Belarusiske studenter som har sett seg nødt til å forlate hjemlandet sitt på grunn av uenighet med styresmaktene. Dessuten fikk vi delta på markeringen av den internasjonale studentdagen i Praha torsdag 17. november, der ESUs president Matteo Vespa holdt tale på vegne av den europeiske studentbevegelsen. Dessverre ser vi at de autoritære kreftene som gjorde at Tsjekkoslovakiske studenter mistet livet i 1939, fortsatt gjør seg gjeldende i 2022.

Kontaktperson


Bjørn Olav Østeby
Internasjonalt ansvarlig

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 98225995

Kontakt oss


E-post: nso@student.no

Telefon: 22 04 49 70
hverdager 09.00–16.00

Org.nr. 995 523 868

Adresse


Post- og besøksadresse:
Norsk studentorganisasjon – NSO
Holbergs gate 1
0166 Oslo

Design og utvikling av Bonefish.no