24. mars 2022

Brennhett leiemarked!

Brennhett leiemarked!

I snitt koster det 10 389 kroner å leie bolig i én måned i Norge, samtidig som svært få utleiere oppgir boligens energikostnader. Det viser en ny leiemarkedsundersøkelse som har gått igjennom nesten 60 000 utleieannonser. 

Pressemelding fra Norsk Studentorganisasjon (NSO) 24/3-21

 - Tallene er klare. I snitt går nesten hele studielånet med til å leie bolig privat. Nå må regjeringen prioritere å løfte studiestøtten, samtidig som de kommer med verktøy som kan få fortgang i studentboligbyggingen, sier Leder av NSO, Tuva Todnem Lund. 

Undersøkelsen som er gjennomført av Analyse & tall på vegne av NSO, har gått gjennom nesten 60 000 boligannonser fordelt på 25 byer i landet. Det er store geografiske forskjeller i pris. Oslo er dobbelt så dyr som Volda og Sogndal, mens Kristiansand er den billigste byen uansett boligtype om en ser på pris per kvadratmeter.  

- Vi er ikke overrasket over at prisene varierer fra sted til sted, men dette gir nåværende og fremtidige studenter god informasjon om hvor dyrt det er å studere i de ulike byene. Det blir spennende å se om tallene vil påvirke fremtidige studievalg, sier Lund.   

Av annonsene som oppgir om strøm er inkludert eller ikke, er det kun 25% som oppgir at strøm er inkludert. I tillegg kommer det frem at kun 25 prosent av annonsene oppgir boligens energimerking.  

- Dette er for dårlig. Det burde selvsagt komme frem om strøm og varme er inkludert. Energimerking burde også være en selvfølge, sier Lund.

Hovedfunn fra NSOs leiemarkedsundersøkelsen 2022: 

  • I snitt koster en utleiebolig 10 389 kr. Det betyr at en student har igjen 1098 kr av studielånet etter at leia er betalt. 
  • Det er store geografiske forskjeller. Oslo er dobbelt så dyrt som Volda og Sogndal. Kristiansand er billigst i pris per kvadratmeter uansett boligtype. 
  • Over Oslo, Bergen og Trondheim, er det utarbeidet interaktive kart, som også kan lages i 3D på digitale plattformer, som viser hvor det er utleieboliger, hva boligene koster, etc..
  • 25 prosent av annonsene på Finn.no oppgir at strøm er inkludert i leien.
  • 25 prosent av annonser på Finn.no oppgir boligens energimerking.

Om undersøkelsen

  • Undersøkelsen er utført av analysebyrået Analyse & Tal, på vegne av NSO.
  • Analysen ser på det faktiske utleiemarkedet og bygger på innsamlet data fra offentlig publiserte utleieannonser på Finn.no og Hybel.no.
  • Analysen et øyeblikksbilde av utleiemarkedet fra juni til desember 2021.
  • Rapporten bygger på 58 310 offentlige boligannonser og viser at gjennomsnittsprisen for å leie bolig i 25 utvalgte byer.

Kontaktperson


Maika Marie Godal Dam
Leder

E-post: leder@student.no
Tlf: 95792556

Mer informasjon


Vedlegg


Kontakt oss


E-post: nso@student.no

Telefon: 22 04 49 70
hverdager 09.00–16.00

Org.nr. 995 523 868

Adresse


Post- og besøksadresse:
Norsk studentorganisasjon – NSO
Holbergs gate 1
0166 Oslo

Design og utvikling av Bonefish.no