17. mars 2022

Et angrep på gratisprinsippet!

Et angrep på gratisprinsippet!

I dag overrakte Finansieringsutvalget sin rapport til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe. Norsk studentorganisasjon (NSO) reagerer kraftig på at utvalget angriper gratisprinsippet.

Pressemelding fra Norsk studentorganisasjon 17/3-21


-I Norge har vi som prinsipp at alle skal ha like muligheter til høyere utdanning, uavhengig av alder og hva man har gjort tidligere i livet. Utvalget leverer et forslag som angriper gratisprinsippet, sier leder av NSO, Tuva Todnem Lund.

Utvalget foreslår at det skal være mulig å kreve egenbetaling for etter- og videreutdanning, enten gjennom egenbetaling, eller nye midler til institusjonene. Samtidig er utvalget opptatt av at egenbetaling ikke skal forekomme for ordinære gradsgivende utdanninger. NSO stiller seg svært kritisk til alle forslag som krever at enkeltindividet må betale for høyere utdanning.

-Vi frykter at en utvidet mulighet for å kreve egenbetaling for høyere utdanning i Norge på sikt vil kunne åpne opp for egenbetaling for stadig flere studenter. Utvalget setter opp dominobrikkene, og den mulige konsekvensen av fallet kan ikke godtas, sier Lund.

Vi står stadig overfor store samfunnsendringer som krever omstilling og ny kompetanse, noe som aktualiseres blant annet i Kompetansebehovsutvalgets rapport. Vi er nødt til å ha et høyere utdanningssystem som gjør det mulig for enkeltindivider å tilegne seg den kompetanse vi som samfunn er avhengig av. Når finansieringsutvalget foreslår endringer i egenbetalingsforskriften, vil vi risikere enda høyere barrierer for at arbeidstakerne vil kunne svare på samfunnets kompetansebehov.

-Det skal ikke være enkeltindividets ansvar å betale for å tilegne seg den kompetansen arbeidslivet, og samfunnet, er avhengige av. Å kreve at en sykepleier som for eksempel vil ta videreutdanning i kreftsykepleie skal måtte betale for dette er helt feil, avslutter Lund.

Kontakt oss


E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 22 04 49 70
hverdager 09.00–16.00

Org.nr. 995 523 868

Adresse


Post- og besøksadresse:
Norsk studentorganisasjon – NSO
Holbergs gate 1
0166 Oslo

Design og utvikling av Bonefish.no