22. desember 2022

Et leiemarked ute av kontroll

Et leiemarked ute av kontroll
Foto: NSO/Skjalg Bøhmer Vold

Prisnivået på dagens leiemarked er skyhøyt, det viser SSBs leiemarkedsundersøkelse 2022. I konkurransen om dagens utleieleiligheter trekker studentene ofte det korteste strået. Nå er det på tide å ta tilbake kontrollen over leiemarkedet!

- Det er sjokkerende å se hvor dyrt det er for noe så grunnleggende som et sted å bo. Gjennomsnittlig månedlig leiepris er 9880, men studenter får kun 8788 kr i månedlig studiestøtte. Det går jo ikke opp! Det sier leder av Norsk studentorganisasjon, Maika Marie Godal Dam.  

 
Et flertall av studenter er avhengig av et sted å leie privat for å kunne studere. 6 av 10 studenter leier boligen de bor i, og hele 8 av 10 studenter under 22 år leier privat. Det viser SSBs Levekårsundersøkelse blant studenter fra 2021.


- Studenter tvinges inn i en vanskelig situasjon der man verken har råd til å leie, eller mulighet til å la være. Mange studenter ender derfor opp med å måtte akseptere dårlig boforhold og skyhøye leiepriser, sier Godal Dam.

 
1 av 5 forteller at de har bodd med fukt, råte, skadedyr eller andre forhold som kan være direkte helseskadelig. Norsk studentorganisasjon mener at det må på plass en kontroll som sørger for at farlige leiligheter fjernes fra markedet og at useriøse utleiere ikke får leie ut.

 
- Ingen skal måtte akseptere å bo dyrt og dårlig, og heller ikke akseptere forhold som er direkte skadelig for egen helse. Det er på tide å rydde opp i det private leiemarkedet! avslutter Godal Dam.

Kontaktperson


Maika Marie Godal Dam
Leder

E-post: leder@student.no
Tlf: 95792556

Mer informasjon


Kontakt oss


E-post: nso@student.no

Telefon: 22 04 49 70
hverdager 09.00–16.00

Org.nr. 995 523 868

Adresse


Post- og besøksadresse:
Norsk studentorganisasjon – NSO
Holbergs gate 1
0166 Oslo

Design og utvikling av Bonefish.no