11. juni 2021

Flere studenter falt fra under pandemien

Flere studenter falt fra under pandemien

Fredag 11. juni la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem sin rapport Gjennomføring ved universiteter og høgskoler 2019/2020. Rapporten viser at 1 av 3 studenter faller fra studiene. Disse tallene bekymrer Norsk studentorganisasjon (NSO).

Pressemelding fra Norsk studentorganisasjon (NSO) 11/6-21

SSB-rapporten viser at gjennomføringsgraden har sett en stadig økning det siste tiåret, men viser nå en nedgang for det siste året. Årets tall viser en gjennomføringsgrad på 65,7 prosent for 2012-kullet, mot en gjennomføringsgrad på 66,2 prosent for 2011-kullet. Dette tilsier at rundt 1 av 3 studenter faller fra studiene.

Vi vet for lite om hvilke tiltak mot frafall som fungerer og ikke. Det er derfor helt vesentlig for veien videre at regjeringen følger opp stortingets vedtak om at det skal utredes tiltak for å forhindre frafall og forsinkelser i studiene, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Andreas Trohjell

Vi vet at flere fag har hatt store utfordringer under koronaperioden. Norsk studentorganisasjon er bekymret for både fjorårets nedgang i gjennomføringen og for koronapandemiens langsiktige konsekvenser for gjennomføring. Det er derfor viktig at gjennomføringsmidlene fra krisepakkene og revidert nasjonalbudsjett kommer frem til de som trenger de mest.

Tiltak for å styrke gjennomføring er både nødvendig og viktig. Stortinget har bevilget krisemidler til sosiale og faglige tiltak for å følge opp studentene. Det er viktig at institusjonene både benytter disse midlene effektivt og tar lærdom av de tiltakene som har blitt innført, sier Andreas Trohjell, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO)

Pandemien har hatt en negativ påvirkning på utdanningskvaliteten. NOKUTs Studiebarometeret viser at studentene har fått mindre faglig utbytte enn med fysisk undervisning og to av tre studenter har fått redusert undervisningstilbud.

Gjennomføring er viktig for både enkeltindividet og for samfunnet som helhet. Sentralt for gjennomføring ligger høyere utdanning av høy kvalitet. Institusjonene står ansvarlig for å sørge for at studentene får den kvaliteten de skal ha, sier Andreas Trohjell, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).

Kontakt oss


E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 22 04 49 70
hverdager 09.00–16.00

Org.nr. 995 523 868

Adresse


Post- og besøksadresse:
Norsk studentorganisasjon – NSO
Holbergs gate 1
0166 Oslo

Design og utvikling av Bonefish.no