Skip to main content
29 September 2022

Regjeringen truer gratisprinsippet

Regjeringen truer gratisprinsippet

Torsdag ettermiddag meldte NRK at regjeringen vil innføre skolepenger for internasjonale studenter. Norsk studentorganisasjonen er sjokkert over løftebruddet fra regjeringen.

- Hvis kildene til NRK har rett, er dette svært alvorlig. Å innføre skolepenger for internasjonale studenter rokker ved det fundamentale prinsippet om at utdanning i Norge skal være gratis for alle, sier leder i Norsk studentorganisasjon, Maika Marie Godal Dam. 
 
NSO er også bekymret for hvilke ytterligere konsekvenser forslaget kan få, og mener at økonomiske forutsetninger ikke skal avgjøre om man kan ta høyere utdanning, eller ikke.

-  Vi frykter at dette åpner for å innføre betaling for flere studentgrupper. Det er ingen garanti for at snøballen slutter å rulle, fortsetter Godal Dam.

Regjeringen har i Hurdalsplattformen gått sammen om at «Høgare utdanning i Noreg skal vere gratis, òg for internasjonale studentar.» Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i sine partiprogrammer tydelige på at de vil bevare gratisprinsippet.

- Regjeringen har ikke ryggdekning i egen politikk. Dersom ryktene stemmer forventer NSO at statsministeren forklarer hvordan regjeringen kan stå inne for å bryte egne løfter, avslutter Dam.