30. juli 2021

Rekordopptak av studenter skaper boligtrøbbel

Rekordopptak av studenter skaper boligtrøbbel

Årets studentboligundersøkelse fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at det kun er plass til 14,75% av studentene i landets studentboliger. Dette er en nedgang fra i fjor, og betyr at 232 885 studenter ikke har tilgang på studentbolig. Siden 2011 har antall studenter som ikke har tilgang på studentbolig økt med 53 690.

Pressemelding fra Norsk studentorganisasjon (NSO) 30/7-21

– Med dagens studenttall mangler det 14 342 studentboliger for å nå vårt nasjonale mål om en dekningsgrad på minst 20 %. Målet er en del av ungdomskravet og har støtte fra alle ungdomspartiene. Til tross for en historisk satsning på studentboligbygging fra regjeringen har 85 % av studentene ikke tilgang på studentbolig! Sier Tuva Todnem Lund, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).

Alle studenter bør ha tilgang på et trygt og rimelig sted under studiebeløpet. Studentboliger er et nødvendig virkemiddel for å sikre at det er mulig å studere på heltid, og de bidrar til å sikre lik rett til utdanning. Rekordopptakene av studenter de siste årene har ført til at tilgangen på bolig nærmest har stått på stedet hvil. Vertskommunene, studentsamskipnadene og regjeringen har et samlet ansvar for å sørge for at det blir bygget nok studentboliger til å håndtere studentveksten. Årets dekningsgrad gir oss en nedgang på 0.12 % sammenliknet med i fjor.

– Studentboliger er et gode for hele befolkningen. Med flere studentboliger reduserer vi presset på det private leiemarkedet, og bidrar dermed til å redusere leieprisene. Vi vet at boligutbygging tar tid, og det tydeliggjør at vi trenger en bedre plan som løser de utfordringene vi har i dag, sier Lund.

Studentsamskipnader har tilbudt bolig for studenter siden 50- tallet. Det er behov for å oppgradere disse, slik at bygningsmassen blir ivaretatt. Slik ordningen er nå, er det ofte mindre kostbart for samskipnadene å rive gamle bygg, for så å bygge nye. Studentsamskipnadenes boliger skal være attraktive for studenter å bo i, og da må staten også bidra med midler til å oppgradere gamle studentboliger.

– Det må komme tilskudd til å oppgradere studentboliger! Det er viktig at vi som samfunn tar vare på det vi har, også i et miljøperspektiv. For å få til dette kan vi ikke la studentene ta regningen alene, sier Lund.

Nytt for årets undersøkelse er at studentene og studentsamskipnadene sammen har gjort en vurdering av dekningsgraden ved de enkelte studiestedene. Dekningsgraden vurderes som god ved 21 av 53 studiesteder. Det er viktig at vertskommunene, studentsamskipnadene og regjeringen fortsetter å satse på studentboliger.

– Det er med bekymring at vi ser at dekningsgraden på studentboliger går ned. Fortsetter utviklingen vil det bli et langt tøffere boligmarked, for alle, ikke bare studentene. Pandemien har vist oss verdien av trygge og gode boliger, avslutter Lund

Kontakt oss


E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 22 04 49 70
hverdager 09.00–16.00

Org.nr. 995 523 868

Adresse


Post- og besøksadresse:
Norsk studentorganisasjon – NSO
Holbergs gate 1
0166 Oslo

Design og utvikling av Bonefish.no