06. oktober 2022

Takk og farvel til gratis utdanning

Takk og farvel til gratis utdanning

I forslaget til statsbudsjett for 2023 foreslår regjeringen å innføre skolepenger for internasjonale studenter. Det er et løftebrudd ovenfor egne velgere og starten at lommeboka avgjør hvem som har mulighet til å ta høyere utdanning i Norge.  

- Forslaget bryter med et helt fundamentalt prinsipp i norsk utdanningspolitikk, at all utdanning skal være gratis. Et prinsipp gjelder for alle, ikke for noen. Vi mener dette er første steg på veien mot å innføre skolepenger i Norge, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) Maika Marie Godal Dam.

Studenter fra andre land som kommer til Norge er først og fremt en investering i kunnskap og kvalitet. En mangfoldig internasjonal studentmassebidrar til å styrke norsk akademia og samfunnsutviklingNSO mener at verdien av internasjonale studenter er større enn kostnadene ved å tilby gratis utdanning.

- Jeg er stolt over at Norge har et av verdens mest tilgjengelige utdanningssystem der de mest kompetente kandidatenefår tilgang til høyere utdanning. Slik bør det fortsette å være, sier NSOs leder.

I Hurdalsplattformen står det at “Utdanning i Norge skal være gratis, også for internasjonale studenter”. Forslaget har heller ikke ryggdekning i de to partienes partiprogrammer.  
 
- Det er sjokkerende å se at regjeringen er villig til å makulere Hurdalsplattformen, ett år etter at den ble lagt frem. Her leverer regjeringspartiene et forslag de begge er imot, da blir det vanskelig for oss velgere å stole på politikerne, sier Godal Dam. 

I forslaget til statsbudsjett blir det også tydelig at regjeringens valgløfter om å øke kjøpekraften til norske studenter, ikke innfris. Forslaget gir studenter 328 kr mer i måneden, noe som i realiteten gjør at studenter ikke får mer å rutte med i året som kommer.  

-For oss studenter er det ikke mange lyspunkter i dette budsjettet. Vi det neste året bruke mer tid på å fylle lommeboka for å betale faste utgifter. Det går utover tida vi har til å studere, avslutter en skuffet Maika Marie Godal Dam.

Kontakt oss


E-post: nso@student.no

Telefon: 22 04 49 70
hverdager 09.00–16.00

Org.nr. 995 523 868

Adresse


Post- og besøksadresse:
Norsk studentorganisasjon – NSO
Holbergs gate 1
0166 Oslo

Design og utvikling av Bonefish.no