Skip to main content

Studentboliger og velferd 2025

Det er dystre utsikter for studentboligbygging i Norge, og vi kan ikke vente de store investeringene og satsingene på studentboligbygging de kommende årene. 

For oss studenter er det ekstremt viktig at vi sikrer nok studentboliger, og skal vi nå NSOs svært nøkterne mål om at 1 av 5 studenter skal kunne bo i en studentbolig, mangler vi nesten 14 000 boliger. Skal vi fortsette med det antallet regjeringen og samskipnadene mener kan bygges må vi vente over åtte år før vi har den dekningsgraden vi bør ha. Studentboligstiftelser og ideelle aktører må få mulighet til å søke om tilskudd, der studentsamskipnadene ikke kan bygge.

Dersom samskipnadene skal få bygget flere studentboliger er man samtidig nødt til å øke tilskuddssatsen, sånn at regjeringa er med på en større del av regninga, og sånn at den ikke havner på husleiefakturaen til studenter som allerede sliter med trang økonomi. Dette er også studentsamskipnadene tydelige på: “Økte tilskudd fra staten vil sikre at studentsamskipnadene fortsatt kan tilby boliger til en pris som er overkommelig for studentene,” sier Rita Hirsum Lystad, styreleder i Samskipandsrådet.   

Tilskuddet til studentsamskipnadenes velferdsarbeid øker heller ikke tilstrekkelig. En økning på 2 300 000 som spres tynt ut over studentsamskipnadene er ikke nok for at de skal kunne drive frem et bærekraftig velferdstilbud for studentene i Norge.

Om statsbudsjettpostene

Tilskudd til studentboliger

Referanse: Kunnskapsdepartementet (KD), studentboliger, programkategori 07.60, kapittel 270, post 75 - tilskudd til studentboliger

2024 888 543 000 Nominell
endring i %
Reell
endring i %
2025 559 970 000
+ / - -328 573 000 -36,98%  -39,37%

NSO sin vurdering
1 misfornøyd

Forklaring:

Posten omfatter midler til studentsamskipnadene, og i særskilte tilfeller studentboligstiftelser, til kjøp, ombygging, oppføring og rehabilitering av studentboliger. Studentboliger skal være ett supplement til det private boligmarkedet. Husbanken forvalter tilskuddene for Kunnskapsdepartementet. Posten inneholder midler som studentsamskipnadene kan søke tilskudd for å bygge nye studentboliger, og utbetaling av tilskudd til pågående byggeprosjekter

Kommentar:

Igjen ser vi at man ikke har tatt den store studentboligmangelen på alvor. I følge vår studentboligundersøkelse mangler vi nesten 14 000 studentboliger for å nå vårt mål om at 1 av 5 studenter skal kunne bo i en studentbolig. Nå må samskipnadene, studentboligstiftelser og ideelle aktører bygge, og de må få tilskudd til å bygge!

Dette er nok et ledd i det studentfiendtlige budsjettet regjeringen legger frem i år. Det er et skrikende behov etter flere studentboliger, og da er staten nødt til å sikre tilstrekkelig tilskudd, kommunene må sikre tomter, og samskipnadene og andre må bygge.

Her er det også viktig å nevne viktigheten av en økning i tilskuddssatsen, som kan være med på å sikre realisering av flere byggeprosjekter, fordi staten er med på en større del av spleiselaget.

Tilskudd til velferdsarbeidet til studentskipnadene

Referanse: Kunnskapsdepartementet (KD), velferd, programkategori 07.60, kapittel 270 - studentvelferd, post 74 - tilskot til velferdsarbeid o.a. 

2024

 87 305 000     

 
Nominell
endring i %
Reell
endring i %
2025 90 867 000 
+ / - +1 562 000   1,75 %  -2,12 %

NSO sin vurdering: 
1 misfornøyd                                                                                

Forklaring:

Posten omfatter tilskudd til det generelle velferdsarbeidet til studentsamskipnadene og tilskudd til landsomfattende interesseorganisasjoner for studenter.

Kommentar:

Vi er avhengige av gode velferdsordninger ved siden av studiene, og når man ikke engang prisjusterer for forventet prisvekst, gjør det det vanskeligere for studentsamskipnadene å drive sitt velferdsarbeid.

Tilsammen tilgodeses studentsamskipnadene med 2,3 millioner mer enn i fjor. Dette er ikke tilstrekkelig for at man skal kunne drive godt velferdsarbeid på utdanningsinstitusjonene. Har hadde vi forventa en større økning sånn at stuidentsamskipnadene hadde kunnet prioritert tiltak som hadde kommet alle studentene til gode. 
 
Det er trist at studentene blir til de grenser nedprioritert, og denne posten føyer seg inn i rekka av dårligere prioriteringer fra regjeringa i statsbudsjettet.

Studenter psykisk helse- og rustiltak

Referanse: Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), kapittel 714, post 79 

2024

22 800 000

Nominell
endring i %
Reell
endring i %
2025 19 600 000
+ / - - 3 200 000  14,04 %  -17,30 %

NSO sin vurdering: 
1 misfornøyd                                                                                

Forklaring:

Tilskuddet har gått til ulike lavterskeltjenester innen psykisk helse, kurs, veiledning og mentorordninger/aktiviteter. Tilskuddet har også finansiert Shot-undersøkelsen.

Kommentar:

Når vi vet at studenter er mer utsatt for psykiske plager, er det trist at regjeringen ikke løfter dette som en prioritering i statsbudsjettet. I en undersøkelse fra SSB ser vi at studenter er mer utsatte for psykiske helseutfordringer enn jevnaldrende i arbeid. Da er det merkelig at dette ikke løftes inn i statsbudsjettet.