Skip to main content

Økt støtte i praksis! (LM15 24-25)

Bakgrunn

Studiestøtten har ikke fulgt den generelle velferdsutviklingen i Norge, og studentøkonomiens utfordringer blir spesielt synliggjort i tilfeller med sammenhengende, obligatoriske praksisperioder på seks uker eller mer per studieår. Undersøkelser, som SHOT-undersøkelsen, viser at studenter med lange praksisperioder opplever en betydelig økonomisk og psykisk belastning. Dette understreker behovet for bedre økonomisk kompensasjon gjennom økt studiestøtte som sikrer alle studenter lik økonomisk trygghet.

Den økonomiske byrden for studenter med obligatoriske praksisopphold er større enn for studenter uten praksis. Studenter er ikke garantert å få praksisplass nært studiested eller bosted og mange må derfor skaffe seg et ekstra sted å bo, betale dobbelt husleie og håndtere høye transportkostnader. Praksisstudenter skal ha de samme mulighetene til å fullføre studiet sitt uavhengig av personlig lommebok.

Ansatte i helsevesenet, barnehager og skoler oppfordres til å ta influensavaksinen for å redusere smitte både for seg selv og for de sårbare gruppene de arbeider med. Til tross for at studenter i praksis har samme eksponering og risiko, får de ikke samme tilbud. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinasjon som et viktig tiltak for å beskytte den enkelte og de sårbare samfunnet. Å tilby gratis vaksiner til studenter vil derfor være en investering i både studentenes helse og samfunnets smittevern.

Studieretninger med lang obligatorisk praksis er spesielt utsatt, ved at de kan ha omfattende praksis på opp imot 50% av studiet, som ofte er regulert av nasjonale retningslinjer. Ved siden av forventes det at studentene skal ha tid til å studere og skrive oppgaver. Dette betyr at studenter ikke får tid til å fokusere på å være studenter, men er nødt til å bruke store deler av den gjenværende tiden sin på jobb for å dekke nødvendige levekostnader. Dette resulterer ofte i uforsvarlige dobbeltvakter, altså at studenter kan være i praksis på dagvakt, så jobbe kveldsvakt i deltidsjobb, for deretter å være i praksis på dagvakt dagen etter. Dette ville ikke ha vært greit ifølge Arbeidsmiljøloven, og burde heller ikke være greit når det gjelder studenter. Kjernen i saken er å sikre lik økonomisk trygghet for alle studenter, slik at de får dekket nødvendige levekostnader gjennom hele praksisperioden.

NSO mener at:

  • Studenter som har omfattende obligatorisk praksis, på seks uker eller mer per studieår, skal ha muligheten til å søke om ekstra lån fra Lånekassen, som omgjøres til stipend ved gjennomført studie.
  • Størrelsen på det ekstra lånet skal samsvare med mengden obligatorisk praksis.
  • Alle studenter i praksis i Norge skal få tilbud om gratis vaksine.
  • Staten må sikre at utdanningsinstitusjonene kan finansiere boplass eller støtteordninger for reiseutgifter til studenter som har obligatorisk praksis med uforholdsmessig lang reisevei.
Download Økt_støtte_i_praksis.pdf