Skip to main content

Trygg studiehverdag – beredskap for studenter nå (LM15 24-25)

Bakgrunn

Norge står overfor en mer uforutsigbar sikkerhetssituasjon enn tidligere, preget av økt risiko for kriser knyttet til klimaendringer, digital sårbarhet og geopolitiske spenninger. Totalberedskapsmeldingen (2024–2025) fremhever behovet for at hele samfunnet, inkludert enkeltindivider, utdanningsinstitusjoner og kommuner, er bedre forberedt på kriser og potensielle trusler.

I denne konteksten er studenter en av de mest sårbare gruppene i befolkningen. Undersøkelser fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at unge voksne i alderen 18–29 år er de minst forberedte på en krisesituasjon. Det har blitt påpekt at mange studenter verken har kunnskap om, eller ressurser til, å følge myndighetenes anbefalinger om egenberedskap. Studenter bor ofte i små hybler eller i kollektiv med begrenset lagringsplass, noe som gjør det utfordrende å oppbevare nødvendige forsyninger.

Totalberedskapsmeldingen peker på at befolkningen i større grad må ta ansvar for egenberedskap, men gir ingen konkrete tiltak for hvordan studentene skal inkluderes i dette arbeidet. Oslo kommune har gitt generelle anbefalinger om samarbeid og fellesskapsløsninger for lagring av vann og mat, men dette er langt fra tilstrekkelig. Studentsamskipnader og utdanningsinstitusjoner spiller en viktig rolle i å nå ut med informasjon og legge til rette for praktiske løsninger, men dette er i dag ikke systematisert.

I tillegg til fysisk beredskap er det nødvendig å øke studentenes kompetanse på sikkerhet, desinformasjon og digitale trusler. Digital sårbarhet og cyberangrep er blitt en større del av dagens trusselbilde, og studenter er ofte blant dem som har minst kunnskap om hvordan de kan beskytte seg.

Det er derfor behov for en kommende nasjonal sikkerhetsstrategi også inkluderer studenter som en gruppe og sikrer at de får den nødvendige informasjonen, ressursene og støtten til å være bedre forberedt.

NSO mener at:

  • Studenter må inkluderes som en gruppe i nasjonale og lokale beredskapsstrategier og planer, særlig i Nord-Norge, med spesifikke tiltak for å sikre at de får nødvendig informasjon og ressurser for egenberedskap.
  • Høyere utdanningsinstitusjoner og studentsamskipnader må ta ansvar for å spre informasjon fra relevante myndigheter om beredskap og tilrettelegge for løsninger som felles lagringsplass for vann og utstyr i studentboliger i tråd med myndighetenes anbefalinger.
  • Egenberedskap bør innlemmes i studentorienteringer og informasjonsmateriell, slik at alle studenter gjøres kjent med anbefalingene fra relevante myndigheter.
Download Trygg_studiehverdag_-_beredskap_for_studenter_nå.pdf