Skip to main content

NSOs statsbudsjettarbeid

Budsjettarbeidet er en langsiktig prosess. I NSO starter vi arbeidet med et statsbudsjett rundt ett år før det legges fram. Våre krav til statsbudsjettet vedtas av sentralstyret, vanligvis på det siste møtet før jul. Deretter jobber vi for å påvirke regjeringen og Stortinget til å levere et best mulig budsjett for studentene.

De siste årene har NSO valgt å holde seg til maks tre hovedprioriteringer

Dette gjør NSO for at studentene skal være en klar og tydelig stemme i budsjettkampen. Vi vil at politikerne skal skjønne hva studentene selv ønsker at de skal sette fokus på. De senere årene har studentorganisasjonene også beholdt samme krav over flere år, for eksempel studentboliger og 11 måneders studiestøtte. Dette gjør vi fordi det kan ta lang tid å få gjennomslag for et krav, og fordi mange av kravene våre krever en langsiktig prioritering fra regjeringen.

For statsbudsjettet 2025 har vi besluttet å holde oss til ett krav:

Prinsippet om gratis høyere utdanning for alle, kvalitet i høyere utdanning og like muligheter til utdanning er grunnleggende og skal være førende for NSOs arbeid med statsbudsjettet. NSOs krav til statsbudsjettet 2025 er:

  • Studiestøtten økes og knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Hvem snakker vi med?

I tillegg til å bruke media aktivt, er NSO i dialog med svært mange for å fronte studentenes krav og prioriteringer til budsjettet. Vi snakker både med regjeringsapparatet, samtlige stortingspartier og sektoren. Vi har møter med Kunnskapsministeren, finansdepartementet og andre relevante departement, alle partiene som sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Finanskomiteen på Stortinget, partikontorene, samtlige ungdomspartier, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, samt en rekke andre aktører og samarbeidspartnere i sektoren. Vi er like opptatt av å snakke med opposisjon som posisjon.

NSO starter tidlig med vårt arbeid opp mot statsbudsjettet

Vi vedtok våre prioriteringer i november i fjor og startet med å jobbe for at studentenes saker skulle bli lagt inn i budsjettforslaget allerede på den første budsjettkonferansen i mars. Da det nå er en mindretallsregjering betyr det at NSOs arbeid før budsjettkonferansen i mars er uhyre viktig.

Høringer

Etter at regjeringen har framlagt sitt forslag til budsjett avholder de ulike stortingskomiteene høringer. NSO ber om å få møte i høring hos Finanskomiteen, i Utdannings- og forskningskomiteen og andre komiteer hvis det er relevant. Dette vil sannsynligvis foregå i løpet av oktober. Tidspunkter legges ut så snart som vi får dem.

Slik fungerer NSOs tallanalyse

NSOs tallanalyse er gjort ved å sammenligne forslaget for statsbudsjettet for kommende år med gjeldende budsjett for inneværende år.

Vi skiller mellom nominell og reell endring. Nominell endring er foreslått budsjett minus gjeldende budsjett. Mens reell endring er justert for gjennomsnittet av pris- og lønnsvekst: 3,9 %.

Grunnlag for prisvekst er endring i KPI fra september i fjor til august i år (2,7 %). For lønnsvekst er resultatet fra årets lønnsforhandlinger i frontfaget brukt (5,2 %).

I oversikten over tildelinger til institusjonene er forslaget for 2025 sammenlignet med Orientering om statsbudsjettet 2024 for universiteter og høyskoler (ekstern lenke på regjeringen.no).