Skip to main content

Forslag til endringer i utdanningsstøtteregelverket fra studieåret 2025‒2026

Innspill fra Norsk studentorganisasjon

Norsk studentorganisasjon (NSO) takker for muligheten til å komme med innspill til høring om forslag til endringer i utdanningsstøtteregelverket fra studieåret 2025‒2026. NSO ønsker med dette å kommentere enkelte av forslagene.

Konverteringsordningen

NSO støtter ikke og er svært kritisk til regjeringens forslag om å forverre konverteringsordningen ved å øke låneandelen til studenter som ikke fullfører en grad. Vi mener forslaget vil straffe studenter som bytter studie og frykter det kan heve terskelen for å ta høyere utdanning. Vi tror ikke dette vil ha noen positiv effekt på gjennomføring i høyere utdanning.
For det første vil studenter som fullfører en grad eller bytter retning straffes økonomisk. Frykten for høyere lån kan føre til at færre tar høyere utdanning. Vi tror det særlig vil gå ut over lengre profesjonsutdanninger, som medisin eller lærerutdanningene. For å sitere Senterpartiet vil ikke dette bare «være uheldig ikke bare for den enkelte, men også for arbeidslivets behov for ny kompetanse.» 1
Videre savner vi, som SP, AP og SV i 2018, at før regjeringen vurderer forslaget videre i alle fall gjennomfører en utredning som «må belyse konsekvensene for enkeltgrupper av studenter og ivareta utdanningspolitiske målsettinger» 1.


Framfor å ta tak i utfordringene som bidrar til at studenter ikke fullfører, valgte sist regjering i 2019 å legge ansvaret for frafall over på studentene. Selv uten å ha evaluert ordningen, velger nåværende regjering å legge ytterligere ansvar på studentene uten å ta tak i de faktiske problemene.
1 Innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2019:

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Stortinget/2018-2019/inns-201819-012s/?all=true

NSO mener regjeringen må legge vekk dette forslaget og heller følge sine egne forsalg og merknader til statsbudsjettet 2019 1, som bedre studiekvalitet og tettere studentoppfølging. I det minste at forslaget utsettes til det foreligger en utredning.

Allerede i fjor høst kunne vi lese at andelen unge som planlegger å ta høyere utdanning har gått ned med 10 prosentpoeng fra 2021 til 2023 2. Departementet skriver selv i høringsnotatet «Samtidig var det ønskelig å unngå at rekruttering til ettårige lærerutdanninger og videreutdanninger innenfor sykepleie skulle svekkes som følge av lavere andel lån som kan omgjøres til stipend på grunnlag av bestått gradsutdanning.» Det er ikke bare rekruttering til PPU og videreutdanninger som kan svekkes av denne grunnen. Lærerutdanningene, som i flere år har sett nedgang i søkertallene, kan være særlig utsatt. Samtidig som unges interesse for å jobbe i skole og barnehage opplever den største nedgangen fra 2021 til 2023 2.

Forslaget kan altså føre til at vi som samfunn kan ende opp med færre lærere, ingeniører og leger. Da mister samfunnet kompetanse og beredskap for fremtiden.


NSO mener forslaget om endringer i konverteringsordningen bør skrotes, og at konverteringsordningen skal reverseres til 2018-nivå med 40% stipend ved oppnådde studiepoeng.

NSO mener bedre løsninger for å få flere til å fullføre utdanning raskere er en kombinasjon av:
• Å øke og knytte studiestøtta til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden
• Tettere oppfølging av studenter, særlig førsteårsstudenter
• Bedre prosess rundt utdanningsvalg for unge, inkludert gode veiledningsordninger

Gradsomgjøring ved gjennomført videreutdanning

NSO mener at gradskomponenten skal fjernes og at alle studenter skal kunne få 40 prosent av studielånet omgjort på grunnlag av beståtte studiepoeng.
2 Unges utdannings- og yrkesvalg 2023: https://hkdir.no/rapporter-undersokelser-og-statistikk/unges-utdannings-og-yrkesvalg-2023

Regeltekniske forslag

Presisering av vilkårene for tilleggsstipend ved nedsatt funksjonsevne
NSO mener at studenter med nedsatt funksjonsevne har behov for en styrka studentøkonomi. For at studenter med nedsatt funksjonsevne skal kunne konsentrere seg så mye som mulig om studiene, og som kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste, skal studiestøtta økes til 2,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.
Samtidig ser vi viktigheten av at studenter med nedsatt funksjonsevne deltar i studentfrivilligheten og bygger en sosial og yrkesretta framtid. NSO mener at studenter med funksjonsnedsettelser skal kunne delta i studentfrivillighet på lik linje med andre.

NSO støtter derfor forslaget om at honorar fra frivillige verv og lønn fra prøvevakter skal være unntatt fra regelen om inntekt ved tilleggsstipend.

Samtidig ser vi at det finnes utfordringer med dette stipendet, som ikke treffer behovene til alle studenter med nedsatt funksjonsevne. Det er flere måter det kan løses på, men for å finne best mulig løsning mener vi det er behov for å evaluere ordningen. Dette bør gjøres som en del av den helhetlige gjennomgang av studiestøtteordningene, som regjeringen har lovet i Hurdalsplattformen.

Utover dette støtter NSO øvrige forsalg til regeltekniske endringer.

Download AU19_03.22_24-25_-_Vedlegg_1_-_Innspill_til_Høring_om__fra_studieåret_20252026.pdf